Piyasa, ikinci yarı için iyimser

Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'nde önümüzdeki 6 aylık ve yıllık dönemde göstergelerde daha iyi bir performans bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Sermaye piyasasına ilişkin göstergelerde önümüzdeki ay bir değişim beklenmezken, önümüzdeki 6 aylık ve yıllık dönemde daha iyi bir performans bekleniyor.

Sermaye Piyasası Kurulu, 311 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2011 yılı Nisan ayı anketi sonuçlarını açıkladı.

Anket sonuçlarına göre katılımcılar, sermaye piyasasına ilişkin göstergelerde önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, önümüzdeki 6 aylık ve yıllık dönemde daha iyi bir performans bekleniyor.

Soru bazında değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 63'ü önümüzdeki ay gösterge bono faiz oranına ilişkin değişim beklemiyor. Geçtiğimiz dönem yüzde 40 olan artış bekleyen katılımcıların oranı, bu ay yüzde 28'e düştü. Altı aylık ve yıllık dönemde ise faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 55'lere ulaştı.

Önümüzdeki ay kurlarda önemli değişim beklenmiyor

ABD doları ve euroya ilişkin beklentiler benzer seyrederken, katılımcıların çoğunluğu kurlara ilişkin olarak önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, artış beklentilerinin bir önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında gerilediği gözlendi.

ABD dolar kuruna ilişkin olarak katılımcıların yüzde 63'ü ise önümüzdeki ay değişim beklemiyor. Önümüzdeki ay kurda artış bekleyen katılımcıların oranı ise bir önceki dönem yüzde 33 iken, bu ay yüzde 19'a düştü. Altı aylık dönem için değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yaklaşık aynı olurken (yüzde 40), yıllık beklentilerde katılımcıların yüzde 45'i artış beklediğini belirtti.

Euroya ilişkin aylık ve altı aylık beklentilerde değişim olmayacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 44 olurken, yıllık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 41'e ulaştı.

İMKB'de yükseliş beklentisi hakim

Katılımcıların çoğunluğunun İMKB-100 endeksi, işlem hacmi ve yatırımcı sayısında önümüzdeki ay değişim beklemediği, altı aylık ve yıllık dönemde ise artış beklediği gözlendi. Bir önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında önümüzdeki ay endekste düşüş bekleyen katılımcıların oranının yüzde 26'dan, yüzde 10'a gerilediği gözlendi.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 52'si önümüzdeki ay, yüzde 69'u önümüzdeki altı ayda, yüzde 76'sı ise önümüzdeki bir yılda artış bekliyor. Bir önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında önümüzdeki ay artış bekleyen katılımcıların oranının yüzde 38'den yüzde 52'ye çıktığı gözlendi.

Katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlıklı görüş, koşulların daha uygun olacağı yönünde oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir