Piyasalar yarım gün açık olacak

Piyasalar yarım gün açık olacak, ekonomistler toplantısı bekleniyor. Dolar/TL 3.03 seviyelerinde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün kısa vadeli faizleri sabit tutması ve sıkı para politikasını sürdüreceği açıklaması ve global piyasalardaki bozulmanın etkisiyle dolar/TL yükselirken, bugün TCMB'nin ekonomistler ile yapacağı toplantı izlenecek. Kurban bayramı nedeniyle bugün yurtiçi piyasaların yarım gün açık olacağı bugün global piyasalardaki olumsuz havanın devam etmesiyle dolar/TL de 3.03 civarında seyrediyor.

Yurtdışında saat 10:30'da Almanya hizmetler PMI ve imalat PMI, saat 11:00'de Euro bölgesi hizmetler PMI ve imalat PMI, saat 16:45'te ise ABD imalat PMI açıklanacak. Öte yandan TSİ 19:30'da Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, yarın ise Fed Başkanı Janet Yellen bir konuşma yapacak.

“Döndüğümüzde oynak bir piyasa ile karşılaşabiliriz”

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Gelişmekte olan piyasalarda olumsuz bir hava var genel olarak riskli varlıklardan kaçış söz konusu. Fed'in faiz artırımı yapmaması aslında piyasalarda belirsizliği artırmış durumda, bir yandan da Fed yetkilileri bu yıl içinde artırım yapılabileceğine dair açıklamalar yapıyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bugün piyasalar yarım gün açık, likidite düşük olacaktır. TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel değer kaybediyor. Türkiye piyasalarının kapalı olduğu sürede yurtdışındaki haber akışı nedeniyle döndüğümüzde oynak bir piyasa ile karşılaşabiliriz" dedi.

Analistler, Fed'in ilk faiz artırımını Aralık ayında yapmasını beklerken, Fed etkisi, siyasi belirsizlik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TL'deki sert değer kaybına karşın TCMB'nin ilk adımının da gecikecek olmasının TL üzerinde baskı yarattığını belirtiyor. 

Yurtdışı gelişmeler iç piyasaların seyrinde büyük ölçüde etkili olsa da, yurtiçinde asıl belirleyici olarak 1 Kasım seçimleri ve güvenlik endişeleri ön plana çıkıyor. Analistler bu iki konuda belirsizliğin azalmaması ve olumlu gelişme görülmediği takdirde piyasalar üzerindeki baskının devam edeceğini belirtiyor.