Piyasalarda değişim beklenmiyor

SPK Beklenti Anketi'ne göre, 1 aylık dönemde sermaye piyasası göstergelerinde önemli bir değişim beklenmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Ağustos ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 1 aylık dönemde sermaye piyasası göstergelerinde önemli bir değişim beklenmiyor. Yine aynı ankete göre, 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise göstergelerde değişim beklemeyen katılımcıların oranında azalış, artış bekleyen katılımcıların oranında yükselişler gözlendi.

SPK tarafından düzenlenen Beklenti Anketi'nin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. 324 üst düzey yöneticinin katıldığı anketin sonuçları, geçen dönem anket sonuçlarıyla benzerlik gösterdi.

Aylık beklentilerde katılımcıların çoğunluğu sermaye piyasası göstergelerinde önemli bir değişim beklemediklerini belirtirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise göstergelerde değişim beklemeyen katılımcıların oranında azalış, artış bekleyen katılımcıların oranında yükseliş gözlendi.

"Bono faizi aynı kalır"

Gösterge bono faiz oranına ilişkin beklentiler değerlendirildiğinde, sonuçların bir önceki dönem anket sonuçları ile büyük benzerlik gösterdikleri görüldü. Aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 78'i gösterge bono faiz oranının aynı kalacağı yönünde görüş bildirdi. Altı aylık beklentilerde de faiz oranının aynı kalacağı görüşü hakim olurken, yıllık beklentilerde yüzde 56 ile katımcıların çoğunluğu faiz oranında artış olacağını ifade etti.

Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 69) gelecek ay ABD Dolarının aynı kalacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ABD dolarında artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı.

Katılımcıların yüzde 72'si Euronu gelecek ay aynı kalacağı beklentisine sahipken, altı aylık beklentilerde bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 42'ye geriledi. Yıllık beklentilerde ise katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 49) Euroda artış beklediğini belirtti. Sonuçlar Temmuz 2010 anketi sonuçları ile karşılaştırıldığında, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranında önemli yükselişler yaşandığı görüldü.

Endekste yükseliş beklentisi

İMKB100 endeksinde aylık dönemde bir değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 58 olurken, altı aylık ve yıllık beklentilerde endeksin artacağı yönünde görüş bildirenlerin sayısında önemli artışlar gözlendi. Temmuz 2010 anketinde aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 23'ü endeksin azalacağı beklentisine sahipken, mevcut dönem anketinde bu oran yüzde 18'e geriledi.

Aylık beklentilerde katılımcıların ağırlıklı görüşü İMKB işlem hacminin aynı kalacağı yönünde olurken, altı aylık ve yıllık beklentilerde yoğunlaşmanın, işlem hacminin artacağı görüşü etrafında olduğu görüldü. Temmuz 2010 anketine katılımcıların yüzde 22'si gelecek ay işlem hacminde artış beklediği yönünde görüş bildirdi, Ağustos 2010 anketinde bu yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 28'e yükseldi.

Yeni halka arz hızında değişim beklenmiyor

Gelecek ay halka açılacak şirket sayısında değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 62 oldu. Sonuçlar, bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, halka açılacak şirket sayısında artış bekleyen katılımcıların oranında düşüş yaşandığı gözlendi.

Aylık katılımcıların yüzde 66'sı "yabancı yatırımcı oranı aynı kalacak" derken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı doğrultuda görüş bildirenlerin oranında önemli düşüşler yaşandı. Altı aylık ve yıllık dönemde, yabancı yatırımcı oranının artacağı beklentisi ağırlık kazandı.

Aylık beklentilerde çoğunluk (yüzde 71) reel kesimin yurt dışı borçlanmasında bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirdi, altı aylık beklentilerde değişim yaşanmayacağı (yüzde 44) ve artış yaşanacağı (yüzde 46) yönünde görüş bildirenlerin oranı birbirine yakın seyretti. Yıllık dönemde ise katılımcıların çoğunluğu (yüzde 56) borçlanmada artış yaşanacağı beklentisine sahip olduğunu ifade etti.

"İMKB'de yatırımcı sayısı değişmez"

İMKB yatırımcı sayısında gelecek ay değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 68 olarak gerçekleşti. Altı aylık beklentilerde yatırımcı sayısının aynı kalacağı ve artacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı benzer seyrederken (yüzde 45 civarı), yıllık beklentilerde artacak görüşü (yüzde 60) hakim oldu.

İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacminde gelecek ay değişim beklemediği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise işlem hacminde artış bekleyen katılımcıların oranında önemli artışlar yaşandı.

Aylık beklentilerde katılımcıların çoğunluğu (yüzde 62) Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)işlem hacminin aynı kalacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık (yüzde 62) ve yıllık beklentilerde (yüzde 67) ağırlıkta olan görüş işlem hacminin artacağı doğrultusunda oldu.

Yatırım ve emeklilik fonlarına ilişkin olarak katılımcıların çoğunluğu, gelecek bir ayda değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde fonların net aktif değerinin artacağı görüşü hakim oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir