Piyasalarda kısa süreli sakinlik dönemindeyiz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

 

Piyasalar başta Fed olmak üzere yeniden merkez banaklarından gelen açıklamalara odaklandı. Haftanın ilk günü ABD’de Fed üyesi Dudley’in açıklamaları doların değer kazanmasından rahatsız olunmaya başlandığını gösterdi. Dudley özetle doların değer kazanması ekonomik büyüme ve enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor dedi. Bu açıklama doların uluslararası piyasada sınırlı da olsa değer kaybetmesine neden oldu. Bu açıklama ana trendi değiştirecek güçte olmasa da ilerleyen günlerde bu yöndeki şikâyetlerin sıklaşacağını düşünüyoruz. Bu da doların değer kazanma sürecini yavaşlatacaktır. Ancak faiz artış planı başta olmak üzere sıkılaştırıcı önlemler paketi Fed’in masasında olduğu sürece, bu tür açıklamalar sınırlı tepkilere neden olacak ya da ancak düşüşü sınırlayacak boyutta etkili olacaktır. Bu nedenle bizler bu görüşler Fed tutanaklarına açık bir şekilde girmediği sürece bu tür açıklamalar sonrası dolarda olacak yükselişlerin satış fırsatı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.  
 
İçeride ise bu haftaki gündemimiz, önemli bir beklenti olmasa da Perşembe günkü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı. Biz bu toplantıda önemli bir politika değişikliği beklemiyoruz. Faizlerin ve diğer politika araçlarındaki mevcut durumun korunacağını, risklere vurgu yapılarak TCMB’nin elinde kullanmaya hazır araçların olduğunun vurgulanacağını tahmin ediyoruz. TCMB’nin kurlardaki yükselişten rahatsız olmasına karşın, hükümetin taleplerini ve ekonomik aktivitelerdeki yavaşlamayı da göz önünde bulunduracağı, bu nedenle de TL’de sıkılaştırıcı bir hamle yapmayacağı kanaatindeyiz. 
 
Piyasalara dönünce bu hafta rutin veri takviminde, piyasalarda şok etkisi yaratacak önemli bir gündem maddesi yok. Bu nedenle teknik seviyelerin ön planda olduğu, yönsüz dalgalı bir piyasa izleme olasılığız yüksek. Bu süreçte içeride kurlar tarafında desteklerin, Borsa İstanbul’da ise dirençlerin güçlü olduğunu göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.