Piyasalarda nefesler tutuldu!

Ekonominin dümenine kimin geçeceği bugün belli oluyor. TCMB’nin faiz kararı da yine günün bir diğer önemli gündem maddesi. Haftaya temkinli başlayan piyasalarda bu hafta dalgalanma artabilir...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT 

Piyasalar yeni haftaya temkinli başladı. Yılın belki de en keskin virajlarından biri daha geçiliyor. Piyasa zorlu viraja ise ayağı frende giriyor. Yeni kabinenin belli olacağı ve TCMB’nin faiz kararını açıklayacağı bugün hareketlilik artabilir. Zira, ya belirsizlikler ortadan kalkacak ya da daha da büyüyecek. Binali Yıldırım'ın hükümeti kurmakla görevlendirilmesi piyasayı tam anlamıyla rahatlatmadı. Çünkü ekonomi yönetiminin, dolayısıyla izlenecek ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine dair sis perdesi henüz kalkmış değil.

Yurtiçi piyasa bir yandan dış dinamikleri takip ederken, diğer yandan iç siyasi gelişmeler ve TCMB kararlarına odaklanmış durumda. Küresel piyasada ana gündem Fed ve haziranda faiz artışı olup olmayacağı. Fed başkanlarının açıklamalarıyla faiz artırım beklentileri yeniden gündemin ön sıralarına yükseldi. Gözler ise yeni gelecek açıklamalar ve verilerde...

İçerde ise ana gündem maddesi yeni kabine. Hangi bakanlıklarda değişiklik olacağı, ekonominin dümenine kimin geçeceği ve izlenecek ekonomi politikaları merak ediliyor. AK Parti Genel Başkanı Binalı Yıldırım, yeni kabine listesini bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak.

Günlerdir kulislerde konuşulan ve üzerine yorumlar yapılan “yeni ekonomi yönetimi” gün içerisinde belli olacak. Piyasada genel kanı AK Parti MKYK’sında yapılan değişikliklerin yansıması olarak, 6-7 bakanlıkta ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevinde değişiklik olacağı. Ekonominin patronu için Berat Albayrak, Nurettin Canikli ve Cevdet Yılmaz konuşulan isimler arasındaydı. Ancak, ağırlıklı öngörü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Mehmet Şimşek’in yerine ekonominin koordinasyonu üstleneceği yönünde.

Piyasanın gönlü Mehmet Şimşek ile devam edilmesinden yana olsa da Ankara kulislerinde dolaşan isimler hemen piyasalarda yankı buldu. Analistler, ekonominin tepesine geçecek ismin ‘piyasa dostu’ olarak algılanması ve olumlu mesajlar ile TL varlıklarda pozitif tepki oluşmasının ‘sürpriz’ olmayacağı görüşünde. 

MB ‘sadeleşmeye devam’ diyecek

Piyasanın bugün bir diğer önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın faiz kararı. TL’de son dönemde görülen değer kaybına rağmen faiz indirime devam edilmesi bekleniyor. PPK’nın koridorun üst bandında 50 baz puan indirim yaparak gecelik borç verme faizini yüzde 9.50’ye çekmesi bekleniyor. PPK açıklamasında enflasyon üzerindeki vurgulama önemli olacak. TL’nin değer kaybından sonra döviz kuru geçişkenliği ihtimaline rağmen TCMB’nin enflasyon hakkındaki güvercin açıklamalarda bulunabileceği ifade ediliyor. 

Piyasalar nasıl tepki verecek?

Son dönemde hem kur hem faiz tarafında yukarı yönlü hareketlere negatif tepki veren BIST’in, yeni kabine ve PPK’dan gelecek açıklamalara göre dalgalı bir hafta yaşaması bekleniyor. Bu hafta yukarı hareketlerde 77.500-80.000 aralığı, aşağı yönlü hareketlerde ise 76.000-72.500 aralığı takip edilecek. 

Dolar/TL, 2.98-3.00 aralığındaki seyrini sürdürüyor. Yeni kabine ve Merkez Bankası toplantısı öncesi dolar kuru 2,99'un üzerini gördü. Doların özellikle global piyasalarda güçlenmeyi sürdürmesi önümüzdeki süreçte TL üzerinde negatif baskı unsuru olmaya devam edecek. MB'den süpriz bir karar çıkmaması durumunda kurdaki tepkinin sınırlı ve geçici olacağı belirtiliyor. Teknik olarak 2.9800-3.000 aralığında görülebilecek bir bozulmanın ise yüksek hacimde işlemleri gündeme getirebileceği de göz ardı edilmiyor. 3.00 üzerinde 3.0250-3.0400, 2.9800 altında ise 2.9650-2.9500 destekleri takip edilecek.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir