Piyasalarda önemli değişim beklenmiyor

SPK tarafından düzenlenen Beklenti Anketi'nin Kasım ayı sonuçları açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Kasım Ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre, önümüzdeki ay sermaye piyasası göstergelerinde önemli bir değişim beklenmiyor.

SPK tarafından düzenlenen Beklenti Anketi'nin Kasım ayı sonuçları açıklandı.

Kasım 2010 anketine 312 üst düzey yönetici katılırken, sonuçlar incelendiğinde, sermaye piyasası göstergelerinin geneline yönelik olarak katılımcıların önümüzdeki ay için mevcut durumda bir değişiklik beklemedikleri görüldü. Katılımcılar 6 aylık ve yıllık dönemde ise daha iyi bir performans beklediklerini belirttiler. Özellikle aylık beklentilerde sermaye piyasası göstergelerine yönelik iyimser görüş sergileyen katılımcıların oranının geçtiğimiz döneme oranla azaldığı gözlendi.

Katılımcıların yüzde 76'sı gelecek ay gösterge bono faiz oranında değişiklik olmayacağı yönünde görüş bildirirken, 6 aylık süreçte değişiklik beklemeyenlerin oranı da yüzde 60 oldu.

Katılımcıların yüzde 49'u yıllık beklentilerde artış olacağı yönünde görüş belirttiler.        

Dolar ve euroya ilişkin beklentiler

Katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay doların aynı kalacağı, yüzde 13'ü azalacağı, yüzde 26'sı ise artacağı yönünde görüş bildirdi. 6 aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 43'ü bir değişim beklemezken, yıllık beklentilerde ABD dolarında artış yaşanacağı görüşü hakim oldu. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 53 oldu. Geçtiğimiz döneme oranla ABD dolarında düşüş bekleyen katılımcıların oranında azalış, yükseliş bekleyen katılımcıların oranında ise artış yaşandı.

euro'ya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı önümüzdeki ay değişiklik beklemediğini belirtirken, 6 aylık beklentilerde değişiklik beklemeyenlerin oranı yüzde 50'ye yıllık beklentilerde değişiklik olmayacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı da yüzde 40'a geriledi. 6 aylık ve yıllık dönemde euro'da yükseliş bekleyen katılımcıların oranında aylık beklentilere göre önemli artışlar olduğu gözlendi.

İMKB

İMKB-100 endeksine yönelik olarak değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 52 olurken, katılımcıların yüzde 27'si düşüş, yüzde 21'i de artış beklediğini ifade etti.

6 aylık ve yıllık beklentilerde endekste artış bekleyen katılımcıların oranında yükselişler yaşandı. Katılımcıların yüzde 41'i 6 aylık, yüzde 57'si de bir yıllık süreçte artış beklediğini belirtti. Bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında 6 aylık ve yıllık beklentilerde önemli değişimlerin olmadığı gözlenirken, Ekim ayı anketinde Kasım'da endekste artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 37 olurken, Kasım'da bu oranın yüzde 21'e gerilediği gözlendi.

Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 52'si) İMKB işlem hacminde gelecek ay bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, artış bekleyen katılımcıların oranı aylık beklentilerde yüzde 26, 6 aylık beklentilerde yüzde 52, yıllık beklentilerde ise yüzde 64 olarak gerçekleşti. Sonuçlar, Ekim ayı anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık beklentilerde İMKB işlem hacmi azalacak ve aynı kalacak diyenlerin oranında artışlar; artacak diyenlerin oranında ise önemli azalışlar yaşandığı gözlendi.

Halka açılacak şirket sayısına yönelik beklentilerin önceki dönem anket sonuçlarıyla paralellik gösterdiği Kasım ayı sonuçlarında göre, katılımcıların çoğunluğunun aylık, 6 aylık ve yıllık beklentilerde artış beklentisine sahip olduğunu dikkati çekti.

Aylık beklentilerde katılımcıların çoğunluğu özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde hakim görüş koşulların daha uygun olacağı yönünde oldu. Bir önceki dönem anketine kıyasla Kasım ayı anketinde, gelecek ay koşullarda değişim beklemeyen katılımcıların oranında artış yaşandığı gözlendi.

Yabancı yatırımcı oranı

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay bir değişim beklemediğini belirtti. Geçen ay bir aylık dönemde yabancı yatırımcı sayısında artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 40 iken, Kasım'da bu oran yüzde 26'ya geriledi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise katılımcıların önemli bir kısmı yabancı yatırımcı oranında artış yaşanacağı yönünde görüş bildirdi. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı 6 aylık beklentilerde yüzde 49, yıllık beklentilerde ise yüzde 60 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 69'u reel kesimin yurt dışı borçlanma durumunda önümüzdeki ay değişim beklemediğini ifade ederken, 6 aylık ve yıllık dönemde katılımcıların çoğunluğu borçlanma durumunda artış yaşanacağı yönünde görüş bildirdi. Ekim ayı anket sonuçları ile karşılaştırıldığında bir aylık dönemde borçlanma durumunda artış bekleyen katılımcıların oranının yüzde 37;den yüzde 267ya düştü.

İMKB yatırımcı sayısına ilişkin de aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 58'i değişim beklemediğini belirtti. 6 aylık ve yıllık dönem için yatırımcı sayısında artış yaşanacağı beklentisinin ağırlık kazandığı Kasım sonuçlarında, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 55 ve ve yüzde 63 olarak gerçekleşti. Bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında gelecek ay yatırımcı sayısında artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 41'den yüzde 33'e geriledi.

İstanbul Altın Borsası

İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacmine yönelik, katılımcıların yüzde 55'i önümüzdeki ay değişim beklemediğini belirtirken, 6 aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 54'ü, yıllık beklentilerde ise yüzde 50'si, İAB işlem hacminde artış beklediğini ifade etti.

Geçen ayın anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, 6 aylık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranının yüzde 44'ten, yüzde 54'e, bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranının ise yüzde 43'ten, yüzde 50'ye yükseldiği gözlendi.

Kasım ayı anket sonuçlarına göre, aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 53'ü VOB işlem hacminde bir değişim beklemiyor. Artış bekleyen katılımcıların oranı aylık beklentilerde yüzde 41 iken, 6 aylık beklentilerde yüzde 62, yıllık beklentilerde ise yüzde 67'ye ulaştı.

Yatırım fonları ve emeklilik fonlarına ilişkin olarak katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay bir değişim beklemediğini ifade etti. 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise artış bekleyen katılımcıların oranı yükselirken, yatırım fonları için bu oran yaklaşık yüzde 60'larda, emeklilik fonları içinse yüzde 70'lerde seyretti.

Bu konularda ilginizi çekebilir