”Piyasayı güvensiz ürünlerden temizlemede kararlıyız”

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Piyasa Gözetim ve Denetim Faaliyetleri Yeni Dönemi'nin açılışı yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, insan sağlığı ve güvenliğini merkez alan yeni ve yoğunlaştırılmış bir piyasa gözetim ve denetim sürecini başlattıklarını belirterek, "Piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleme konusunda kararlıyız" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Piyasa Gözetim ve Denetim Faaliyetleri Yeni Dönemi'nin açılışı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle yapıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün burada, piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında bu yılın başına kadar 200 binin üzerinde ürünün denetlendiğini ve aykırılık tespit edilen ürünlere yaklaşık 3 milyon lira idari para cezası kesildiğini söyledi.

Ergün, insan ve çevre sağlığı noktasında risk taşıdığı tespit edilen elektrikli oda ısıtıcısı, plastik kahve pişiricisi, düdüklü tencere, yangın tüpü ve asansör gibi 35 değişik ürünün de piyasadan toplatıldığını ve satışının durdurulduğunu bildirdi.

"Şimdi de insan sağlığı ve güvenliğini merkez alan yeni ve yoğunlaştırılmış bir denetim sürecini başlatıyoruz" diyen Ergün, piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleme konusunda kararlı olduklarını, bu şekilde standartlara uygun üretim yapan sanayicinin hakkını da korumuş olacaklarını söyledi.

Ergün, denetimlerin sadece ithal ürünlere yönelik olmadığını, merdiven altı üretim başta olmak üzere kalitesiz, haksız rekabet oluşturan yerli ürünler için de geçerli olduğunu belirtti.

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine daha fazla kaynak ayıracaklarını, altyapı eksiklerini gidereceklerini ve insan kaynaklarını nitelik ve nicelik olarak artırmaya devam edeceklerini ifade eden Ergün, şu anda 318 olan piyasa gözetim ve denetim elamanı sayısını da yeni eğitim programlarının tamamlanmasıyla birlikte 600'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

2009 yılı içinde, denetim esnasında tespit edilen uygunsuzlukların anında kayıt altına alınmasını sağlamak için ilgili birimlere fotoğraf makineleri ve ön muayeneye imkanı sağlayan taşınabilir test cihazlarını verdiklerini hatırlatan Ergün, şöyle devam etti:

"Bugün denetçilerimize yeni bilgisayarlarının dağıtılmasıyla birlikte artık denetim esnasında veri tabanına online ulaşım sağlanacak ve denetçilerimiz sahadayken denetim kayıtları anında izlenebilecek. Yani 3G Mobil Modemli dizüstü bilgisayarlar, Adana'da yapılan bir denetimin aynı anda İstanbul'da izlenmesine de imkan sağlayacak. Böylece yıllık 200 bin sayfa kağıt ve posta giderlerinden tasarruf sağlayacağız."

TSE ile protokol

Piyasa gözetim ve denetim hizmetlerinde özellikle deney, test ve bunların ihale sürecinde büyük zorluklar yaşandığını hatırlatan Ergün, faaliyetlerin etkin bir şekilde yürütülmesine engel olan bu durumu TSE ile yaptıkları protokolle aşacaklarını, bundan böyle denetçilerin hiçbir zorlukla karşılaşmadan tüm test ve muayene taleplerini TSE'ye ileteceklerini ve sonuçlarını da çok kısa sürede alabileceklerini bildirdi.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya aday olduğunu, bunu başarmak için her türlü dönüşümü hayata geçireceklerini belirten Ergün, "Türkiye'de üretimin artması, kalite, markalaşma ve tasarım faaliyetlerinin ağırlık kazanması, yurt dışında daha fazla pazara daha fazla ürün ihraç edilmesi için öncelikle ülke içinde piyasa dinamiklerinin iyi işletilmesi gerekiyor" dedi.

Piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili faaliyetleri de bu açıdan değerlendirdiklerini anlatan Ergün, bu faaliyetlerin temel amacının, uygunsuz üretim ve satış yapanların cezalandırılmasından çok piyasanın iyi işlemesi olduğuna işaret etti.

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin, bu ülkede yaşayan herkesi yakından ilgilendirdiğini belirten Ergün, "Hiç kimsenin vatandaşlarımıza, can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturacak ürünleri satmaya hakkı olamaz. Bunu yapanlar, ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını bilmelidir. Vatandaşımızın can güvenliğini hiçe sayanlar, karşılarında her zaman bizi bulacaklardır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir