Plastik sektörü kur sistemi nedeniyle sıkıntı yaşıyor

PAGEV Başkanı Aksoy, krizle birlikte iç pazarın daralmasıyla sektörün ihracata yöneldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Selçuk Aksoy, krizle birlikte iç pazarın daralmasıyla ihracata yönelen plastik sektörünün, sertleşen rekabet ortamında kur sistemi nedeniyle sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Aksoy, yazılı açıklamasında, aşırı değerli olarak seyreden Türk Lirası'nın, plastik sektörünün Avrupa'ya yönelik ihracatına darbe vurduğunu, yerli üreticileri sıkıntıya düşürerek, ithalatı yaygınlaştırdığını kaydetti.

Mevcut kur sistemi yüzünden yerli üreticilerin ithalat maliyetleri giderek azalan ithal mamullerle yurt içinde rekabet edemez hale geldiklerini ifade eden Aksoy, "İthalatı ucuzlatan ve ihracatı pahalılaştıran bu durum yerli üretimi giderek bitiriyor. İthalatı teşvik etmeyen, ihracatçıyı destekleyen ılımlı döviz kuru politikası uygulanmalı" dedi.

Aksoy, kur sisteminin ithalat ağırlıklı girdiler dolayısıyla sanayiciler için ilk bakışta avantaj olarak göründüğünü ancak ciddi kayıplara yol açtığını vurgulayarak, ABD Doları endeksli maliyetleri olan plastikçilerin özellikle avro/dolar ve pound/dolar çapraz kurlarındaki paritelerin doların değerlenmesine bağlı gelişmesinden dolayı, Avrupa'daki avro ve pound bölgelerinde kur farkı nedeniyle son zamanlarda yaklaşık yüzde 13'e ulaşan kayıplarının olduğunu açıkladı.

Avro/dolar ve pound/dolar paritelerindeki düşüşlerin, ABD Doları bazında maliyet ve fiyatlandırma yapan sanayicilerin maliyetlerini otomatik olarak artırdığına işaret eden Aksoy, mevcut kur sisteminin özellikle plastik ve plastik işleme makineleri sektörlerinin Avrupa'ya ihracatını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Aksoy, krizle birlikte iç pazarın daralmasıyla, ihracata yönelen plastik sektörünün sertleşen rekabet ortamında kur sistemi nedeniyle sıkıntılar yaşadığını belirterek, özellikle vadeli satışlardaki potansiyel kur kaybının daralan pazar sebebiyle düşürülen kar marjlarını başa baş getirdiğini hatta zarara sebep olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir