Plastik sektörü ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Plastik sektörü 2013 yılında 34 milyar dolarlık üretim değeri ile ekonomiye 14 milyar dolar katma değer sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Fleksıbıl Ambalaj Sanayicileri Derneği (FASD) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Bakioğlu, plastik sektörünün 2013 yılında 34 milyar dolarlık üretim değeriyle ekonomiye 14 milyar dolar katma değer sağladığını söyledi.

Bakioğlu, özel bir firmada gerçekleştirilen toplantıda, sektördeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Plastik sektörünün ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirten Bakioğlu,"Plastik sektörü 2013 yılında 8,1 milyon ton ve 34 milyar dolarlık üretim değeri ile ekonomiye 14 milyar dolar katma değer sağladı" dedi.

Türkiye'nin plastik sektöründe Avrupa Birliği ülkeleri içinde Almanya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Bakioğlu, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda GSMH büyümesini ikiye katlayacak bir büyüme hızı ile yüzde 4'ü aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaşan sektörümüz 250 bin kişilik direk istihdam sağlarken, hammadde ve yarı mamul verdiği ihracatçı sektörler kanalıyla dolaylı olarak 1 milyon kişiye istihdam olanağı sunmaktadır. 2013 yılında hammadde ve mamul olarak 6 milyar dolara yakın direk ihracat yapıldı. Sektörümüzün, yarı mamul ve hammadde sağladığı ihracatçı sektörler kanalı 6 milyar dolarlık dolaylı ihracat gerçekleştirmekte ve sonuçta ülke ekonomisine yılda 12 milyar dolarlık döviz girdisi sağlamaktadır."  

Bakioğlu, plastiğin hafiflik, sağlam, yüksek ısı ve elektrik yalıtımı gibi özellikleri sayesinde otomotiv, inşaat ve enerji sektörlerinde harcanan petrol ve enerjiden kat kat tasarruf sağladığına vurgu yaptı.  

Bakioğlu, plastik kullanımının tasarrufa katkısını şu sözlerle anlattı:

"Plastik olmasaydı ambalajların ortalama ağırlığı 4, ambalajların üretimi için harcanan enerji 2 ve ambalajların hacmi 2,5 katına çıkardı. Oysa son on yılda plastik ambalajların ortalama birim ağırlığı teknolojik gelişmeler sayesinde yüzde 28 azalmıştır. Plastik olmasaydı günümüzün otomobillerinin 200-300 kilogram daha ağır olacağı tahmin edilmektedir. Bunun sonucunda sağlanan yakıt tasarrufu 100 kilometrede yarım litredir. Yakıt tasarrufu aynı zamanda küresel ısınmanın da başlıca sebeplerinden olan karbondioksit gazı miktarının azalması anlamına gelmektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir