Plastik sektöründe yeni açılımlara gidilmeli
İlker BİLİKTÜ / Plastik Sanayicileri Derneği Bursa Şube Başkanı
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Sanayi 18 meslek gurubu kayıtlarına göre Bursa'da 38 ambalaj üreticisi faaliyet gösteriyor. Enjeksiyon üretimi yapan 115, geri dönüşüm üretimi yapan 26 ve plastik oturma grubunda ise 12 firma bulunuyor. Bu da toplamda Bursa plastik sektörünün 191 firma ile temsil edildiğini ortaya koyuyor.
Sektörde; ambalaj, enjeksiyon, geri dönüşüm ve oturma grubu işkollarıyla yıllık üretim kapasitesi tahmini olarak 500 bin tondur. Bursa'da yıllık 1.5 milyar dolar ticaret hacmine sahip olan sektörümüzün, Türkiye genelindeki ihracattan aldığı pay ise yüzde 1'dir. Bu da Bursa'dan 5 bin ton, yani 15 ila 20 milyon dolar arasıda ihracat yapıldığını göstermektedir. Dolaylı ihracat ile bu rakam 100 milyon dolar seviyelerine çıkmaktadır. Ancak, Bursa ve ülkemiz için bu kadar önemli olan bu sektör ne yazık ki bir takım sıkıntılarla mücadele etmektedir.
Bunların başında nitelikli eleman sıkıntısı, gayri sıhhi müessesi ruhsatı, işçi sağlığı, alınması zorunlu hale gelen ISO 9000 ve benzeri belgeler gibi AB normlarına uyum sorunları gelmektedir. Bir diğer sorun da çevreye terk edilen ambalaj atıklarının evsel atık hale geldikten sonra, hammaddeye dönüştürülerek insan sağlığını tehdit eder hale gelmesidir. Bunun için poşetlere depozito alınması bu sıkıntıyı aşacak bir çözüm yolu olabilir. Kullanılmış makinelerin sektöre satılması ve bu makineler tarafından üretilen kalitesiz mamuller de pazarda büyük sorunlar doğurmaktadır. Bu noktada da sanayi ve ticaret odalarının disiplin kurallarını, ihbar ve şikayet sistemlerini etkinleştirilerek, diğer konularda ortaya çıkan haksız rekabet sorunları giderilebilir. Bunun için de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plastik Meclisi kurulması lüzumlu görülmektedir.
Tüm bu saydığımız sorunları tek bir çatı altında toplayacak olursak plastik organize sanayi bölgelerinin (OSB) kurulmasının ne denli gerekli olduğu, bir ihtisas OSB'de sorunların çözümüne daha kolay ve organize bir şekilde ulaşılacağı gözler önüne serilmektedir.
Bizler Bursa ve sektör adına neler yapıyoruz? Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) olarak OSB kurmak için Pilka Yapı Kooperatifi'ni; AB nitelikli eleman hibe kredilerinden yaralanmak için ise Bursa Uludağ İşadamları Derneği'ni kurduk. Medya çalışmalarını ise BTSO ile PAGDER aracılığıyla yürüttük. PİLKA olarak kurmayı planladığımız sanayi sitesi çalışmalarının arsa konusunda son aşamaya gelindi. İleriye yönelik bir ihtisas OSB'si kurulabilmesi için de TOKİ ile görüş alışverişinde bulunuluyor. Yapılacak olan yer tespitinin ardından bu sürecin hızlanacağını düşünüyoruz.
PAGDER sektörünü temsil etmesi ve sorunların doğru tespit edilmesi ve çözüm önerileri sunulması konusunda Bursa'da önemli işler başarıyor diyebiliriz. Bundan sonraki hedefimiz ise plastiği doğru tanıtarak gelecek kuşaklara sevdirmek ve ülke genelinde bilinçli kullanımını sağlayarak ülkeye katma değer sağlamaktır.