Plastikçiler Bursa'da OSB çatısı altında toplanacak

Plastik ve kauçuk sektörlerinde yaklaşık 600 işletmenin faaliyet gösterdiği Bursa'da, üretici firmalar OSB çatısı altında toplanmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Zehra ORUÇ

BURSA - Ülke genelinde ihracat ve üretimde büyümeyi sürdürmesine rağmen dışa bağlılıktan kurtulamayan plastik ve kauçuk sektörünün temsilcileri, rekabet güçlerini artırmak için Bursa'da  çeşitli projelere yoğunlaştı.

Geçtiğimiz yıl ithal hammadde bağımlılığının yüzde 87 olarak kayıtlara geçtiği sektörün, Bursa'da 1 milyar dolarlık potansiyele, yıllık 150 bin ton işlem hacmine sahip olduğu ifade edildi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) plastik ve kauçuk  sektörlerini kapsayan 21'inci Meslek Komitesi'nin başkanı Kağan Yeşil, kentte özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların fiziki alan yetersizliğinden kaynaklı olarak büyüme planlarını gerçekleştiremediklerini belirterek, "Mevcut kapasitesinde yüzde 100 kullanıma ulaşarak genişleme yatırımına ihtiyaç duyan pek çok plastik ve kauçuk firması, ya zorunlu büyüme nedeniyle sık sık yer değiştirmek zorunda kalıyor ya da yatırım planlarından vazgeçerek siparişleri geri çeviriyor. Sektörümüz zaten birkaç yıl içerisinde zorunlu bir iyileştirme yatırımına ihtiyaç duyacak. Dolayısıyla yaşanan yetersiz fiziki alan, pahalı hammadde girdileri, yüksek üretim maliyetleri gibi sorunlar için en anlamlı çözüm İhtisas OSB projesi olacak"açıklamasını yaptı.

Yaklaşık 3 bin dönümlük alanda ve kent merkezine yakın bir bölgede hayata geçirilmesi planlanan OSB projesi ile sektörde faaliyet gösteren her firmaya mevcut tesisinden iki katı büyüklükte bir alan verileceğini açıklayan Yeşil, projeyi belirlerken firmaların uzun vadeli büyüme planlarını da göz önünde bulundurduklarını söyledi. Bursa'da kauçuk ve plastik sektörlerinde yaklaşık 600 firmanın faaliyet gösterdiğinin bilgisini veren Yeşil, "İhtisas OSB'nin kurulması ile firmaların bir arada faaliyet gösterecek ve şu an şehir içinde dağınık yapılaşmanın sebep olduğu sorunlar da ortadan kalkacak. Proje kapsamında ayrıca, firmaların bir araya gelerek ortak hammadde alımları gerçekleştirebilecekleri imkanları da sağlayacağız. Böylece dışa bağımlılıkta girdileri azaltarak daha rekabetçi konuma ulaşabileceğiz" diye konuştu. Yeşil, ihtisas OSB projesinin inşaatına 2015 yılına kadar başlanacağı bilgisini de verdi.
Sektör temsilcilerinin bir arada bulunmasının sorunları daha kolay çözüme ulaştıracağını vurgulayan Yeşil, "İşlem hacmi büyük olan firmalar zaten yolunu almış ilerliyor. Küçük ve orta ölçekli firmalar ise kapasite ve işlem hacmi konusunda yükselişe geçmek istese dahi planlarını gerçekleştiremiyor. Dolayısıyla daha rekabetçi olma konusunda adım atılamıyor. İhtisas OSB ile hem bu tür firmaların büyümesine destek olunacak  hem de sektörün genel sorunlarına karşı güç birliği oluşturulacak" ifadelerini kullandı. Yeşil, "Burada öncelikli amaç; bin metrekarelik bir alanda üretim yapan küçük ölçekli bir firmaya 2 bin metrekarelik yer vererek büyümesine, KOBİ olmasına yardımcı olmak olmalı" dedi.

Burada kendi enerjimizi üreterek tasarruf edebiliriz

Kauçuk ve plastik sektörlerinde hammadde, insan gücü ve enerji unsurlarının en önemli faktörler olduğunun altını çizen  Yeşil, sektörün enerji ihtiyacının yüzde 98'ini elektrik, yüzde 2'ini de doğalgazdan karşıladığını belirtti. Yeşil, "Burada kendi elektriğimizi üreterek ucuz enerji sağlayabilir, daha uygun maliyet ve şartlarda altyapı edinebiliriz" şeklinde konuştu.

Bölge firmaları projeden umutlu
 

[PAGE]

 

Bölge firmaları projeden umutlu
Ortak alımlar ile hammadde ucuzlar

*Haksan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez: Sektörün önemli sorunlarından biri de dışa bağımlılık. Pek çok sektöre nazaran ürünlerimiz petrole dayalı olduğu için tamamen yurtdışından geliyor. Dolayısıyla en büyük sorun daha ürünü alırken başlıyor. Mesela küçük ölçekli işletmeler, büyük firmalara göre ürünü daha pahalı alıyor. Daha pahalı hammadde girdileri sağlanıyor. Oysaki sektörle alakalı firmalar İhtisas OSB çatısı altında bir araya gelirse, bu tür sorunlar da kolaylıkla çözüme kavuşacaktır. Birliktelik sağlayarak hammadde alımlarını ortak gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
Bursa ekonomisinde sektörün payı giderek artıyor
*Bil Plastik  Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü: Plastik sektörü büyümesini sürdürüyor. Bursa ekonomisindeki payı da giderek artıyor. Plastik sektörü ile ilgili kurulacak sanayi bölgesinde elektrik üretilmesi ile ilgili fizibilite çalışmaları gerçekleştirildi.Böylece hem plastik, kauçuk, ambalaj ve yan sanayide üretim yapan firmaları bir araya getirmiş hem de üretimimizde ana girdimiz olan elektriği kendimiz üretmiş olacağız.

PAGEV, projelere destek vermeye hazır

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal:  400'ün üzerinde üyesi olan PAGEV'in Bursa'da faaliyet gösteren 10'u aşkın üyesi var. Ülke genelinde farklı illerde şube açma konusu sık sık gündeme geliyor. Bursa da bu iller arasında yer alıyor.  Plastik sektörü Bursa'da ağırlıkla otomotiv yan sanayi için üretim yapıyor. Otomotiv sektörü için iç giydirme, kaporta altı, elektrik ve kablo malzemeleri gibi alanlarda üretim yapan plastik sektörünün bölgedeki etkinliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bursa'daki plastik üreticilerimiz için ikinci önemli pazarı da mobilya yan sanayii oluşturuyor. Özellikle bahçe mobilyalarında malzeme olarak plastik özellikle tercih ediliyor. Sektörün en büyük sorunları enerji kaynakları yaratılması ve hammadde alımları. Plastik sektöründe Bursa'da yapılacak tüm proje ve çalışmalara PAGEV olarak destek vermeye hazırız.