Plastiklerden suya geçen tehlike yok

Petkim Genel Müdürü Öztürk, son dönemde çok konuşulan "cam şişe mi ve pet şişe mi" tartışmasının bilimsel açıdan yetersiz olduğunu savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Hayati Öztürk, plastik şişelere binlerce testten geçtikten sonra dolum yapıldığını belirterek, plastik şişelerle ilgili risk tartışmaları yaparken ortada bilimsel bulguların olması gerektiğini söyledi.

Öztürk, bir toplantıya katılmak için geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, son dönemde plastiklere yönelik negatif bir imaj oluşturulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Plastiklerin alternatif malzemelere göre bilimsel yöntemlerle değerlendirildiğinde çevre dostu olduğunu belirten Öztürk, plastiklerin enerji açısından daha verimli, insan sağlığı açısından da güvenilir olduğunu kaydetti.

Son dönemde çok konuşulan "cam şişe mi ve pet şişe mi" tartışmasının bilimsel açıdan çok yetersiz olduğunu ve tamamen sübjektif değerlendirmelere dayandığını ileri süren Hayati Öztürk, "Dünyada 17-18 milyon plastik şişe tüketiliyor. Hiçbir şekilde plastiklerden suya geçen potansiyel tehlike yok. Plastik şişeler, binlerce testten geçtikten sonra dolum yapılıyor. Bu tartışmaları yaparken, ortada bilimsel bulgular olmalı. Aksi takdirde, her ürün için doğru-yanlış bir yorum yapabiliriz" diye konuştu.

Sürdürülebilir kalkınmanın formülü plastik

Plastiğin gerek enerji, gerek çevre açısından insanlığın vazgeçemeyeceği bir ürün olduğunu dile getiren Öztürk şöyle devam etti:

"Plastiği kullanmak için dünyanın kullandığı petrolün yüzde 7'sini tüketiyoruz. Kullanınca plastikler ondan daha fazlasını tasarruf olarak cebimize geri koyuyor. Önemli olan plastiklerin kullanılması, tekrar toplanıp tekrar kullanılması. Ömrünün sonuna geldiğinde yine plastiklerin 'fuel oil' gibi bir enerjiye dönüştürülmesi. Küresel ısınma ve sera gazının gündemde olduğu bir dönemde bu plastikleri alıp kullandıktan sonra tekrar enerjiye çevirmek önemli. Sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı plastik ürünlerde."

Yabancılar Petkim'le ortak yatırım yapmak istiyor

Hayati Öztürk, Petkim'in Doğu Akdeniz'de en önemli entegre yapıya sahip olduğunu kaydetti.

Öztürk, "Geçen yıl yüzde 99 ile Avrupa'nın en yüksek kapasite kullanan şirketi olduk. Şu an yeni bir rafineri kuruyoruz. 40-50 yıllık tecrübesi, barajı, limanı ve enerji üretimiyle kurulacak mevcut rafineri Türkiye'nin cazibe merkezi olacak. Yabancılar Petkim'le ortak yatırım yapmak istiyor. Ciddi gayretleri var. Önümüzdeki 2-3 yılda çok önemli atılımlar yapacağız" dedi.

Petkim'in kurulu bulunduğu Aliağa yarımadasında kümelenme modelini hedeflediklerini vurgulayan Öztürk, "Singapurlu bir firma ile çalışma yaptık. Yarımadanın master planını çıkardık. Yeni kurulacak tesis 10 milyon tonluk bir rafineriye sahip olacak. Benzin üretmeyecek. En iyi teknolojiyi kullanacak. Türkiye'nin ihtiyacı olan ürünleri üreteceğiz. Dizel, petrokimya hammaddeleri gibi. Bildiğimiz plastik rafinerisi olmayacak. Kimya rafinerisi kuracağız. Kimya demek, katma değer ve refah demek. 2015'te pazar payımızı yüzde 25'ten yüzde 40'lara çıkarmak istiyoruz. Türkiye'nin kimya sanayinde rekabet gücünü yükseltmek istiyoruz. Rekabetiniz olamazsa sürdürebilir olamazsınız" şeklide konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir