”Platform önerisi, Rus askerleri çekilene kadar ertelenebilir”

ABD Senato üyesi Lugar, "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" teklifini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin Cumhuriyetçi Parti'den kıdemli üyesi Richard Lugar, Türkiye'nin "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" teklifini açıklamadan önce ABD'ye danışılmadığını belirterek, "Teklife dair tartışmaların, Rus askerleri bölgeden çekilene kadar ertelenebileceğini" savundu.

Lugar, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmenin ardından bakanlık binasından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lugar, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Medvedev'in bu hareketinin, bölgenin barış ve güvenliğine katkıda bulunmadığını söyledi.

ABD ile birlikte diğer birçok ülkenin Gürcistan'ın ve tüm ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliklerine saygı gösterdiğini, bu ilkenin ihlal edilmemesi gerektiğini ifade eden Lugar, konuyla ilgili diplomatik çabaların sürdürüldüğünü ve bu çabaların somut sonuçlar vermesini umduklarını belirtti.

Lugar, bir soru üzerine, Medvedev'in kararının bölgenin enerji güvenliğine olumsuz etkisinin olacağını zannetmediğini kaydetti. Dünyadaki tüm ülkelerin enerji güvenliğine önem verdiğini ve bu alanda daha iyi koşullar oluşturmada kararlı olduğunu söyleyen Lugar, dünyadaki enerji ve gıda alanında yaşanan sıkıntıları hatırlatarak, bu konularda iyi liderliğe ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

Lugar, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ABD'den yeterli desteği görmedikleri yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Saakaşvili'yi 3 gün önce ziyaret ettiğini ve Gürcü yetkililerle olumlu görüşmeler yaptığını söyledi.

Saakaşvili'yi Washington'daki öğrencilik yıllarından beri tanıdığını ve kendisinin iyi bir dostu olduğunu ifade eden Lugar, ABD ve Türkiye olarak, güçlü insani ve diplomatik desteklerini ortaya koyduklarını, Gürcistan için NATO'ya üyelik eylem planının çıkarılması için çalışan ülkeler arasında bulunduklarını hatırlattı. Lugar, Gürcistan'a olan somut desteklerinin bundan sonra da devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" teklifine ilişkin bir soruya da Lugar, "Bu yeni bir fikir ve açıklanmadan önce ABD'ye danışılmadı. Biz de zaman geçtikçe ayrıntıları hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Sadece şunu söyleyebilirim ki; mevcut krizde bu fikre dair tartışmalar, Rusya'nın askerlerini çekmesi ve Gürcistan'da barış ve istikrar sağlanmasına kadar muhtemelen ertelenecektir" yanıtını verdi.

Lugar, bu durumun Azerbaycan ve Türkiye'ye de tehdit oluşturduğu görüşünü dile getirdi.

Soruları yanıtlamadan önce kısa bir açıklama da yapan Lugar, Türkiye'ye faydalı bir ziyaret düzenlediklerini kaydederek, Türkiye'nin Irak ve Afganistan konularında sergilediği tutumu ve son olarak da Gürcistan'a olan insani ve diplomatik desteğini takdirle karşıladıklarını belirtti.

Lugar, Türkiye'de enerji, tarım ve ekonomik alanda sağlanan ilerlemelerden de övgüyle bahsederek, iki ülke arasındaki dostluktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.