Politik soruya politik cevap

TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz'a "siyasete atılıp atılmayacağı" soruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "siyaste atılıp atılmayacağı" sorusuna "yorum yok" yanıtını verdi.

Yılmaz, siyasi partilerden kendisine herhangi bir teklif gelmediğini ve bu konuda kimseyle de görüşmediğini söyledi.

5 yılık görev süresi 18 Nisan'da sona erecek TCMB Başkanı Yılmaz, "Dün neysem, bugün de oyum" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Geleneksel Toplantısı'nda  "Türkiye Ekonomisi ve Para Politikaları Uygulaması" adlı bir konuşma yaptı. Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, bir gazetecinin, "Seçim için herhangi bir siyasi partiden teklif geldi mi?" sorusuna, siyasi partilerden kendisine herhangi bir teklif gelmediğini ve bu konuda kimseyle de görüşmediğini belirterek, "Dün neysem, bugün de oyum" dedi.

Biz de TÜİK'in rakamlarıyla hareket ediyoruz

Yılmaz, İNTES Başkanı Koçoğlu'nun konuşması sırasında söylediği, "Ben, TÜİK'in verilerine güvenmiyorum. Merkez Bankası'nın verilerine güveniyorum" sözlerine ithafla, "Rakamlar ülkelerin namuslarıdır. Rakam oluşturma, bilgi toplama yöntemleri kamuoyuyla tartışılır. Üzerinde mutabık kalındıktan sonra toplanan bilgilerin doğruluğuna güvenmekte bizim borcumuz. Yoksa bunun bedelini ülke olarak çok ağır öderiz. Biz de TÜİK'in rakamlarıyla hareket ediyoruz, rakamlarımızı onlardan alıyoruz" dedi.

Ayağımızı yorganımıza göre uzatırsak, ayağımız büzüşür

İNTES Başkanı'nın konuşması esnasında değindiği "tasarruf mu daha iyi yoksa tüketim mi daha iyi" sözlerini değerlendiren Yılmaz , "Ne tasarruf kendi içinde iyi ve kötü ne de tüketim kendi içerisinde iyi ve kötü, iyi olan ekonomik rakamları rasyonel ve doğru bir şekilde kullanarak, toplam kaynakları en iyi şekilde kullanarak işsize iş, aşsıza aş ve gerekli tedbirleri almaktır. Bizim bir sözümüz var ayağımızı yorganımıza göre uzatalım diye, şu anda dünyanın başına bela olan finansal krizin bir nedeni de aşırı borçlanma ve aşrı tüketim.

Her şeyin aşırısı kötü. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım ama hep ayağımızı yorganımıza göre uzatırsak, yorgan değişmediği sürece bacaklarımız büzüşür ve büyüyemeyiz ve deforme olur. Dolayısıyla zaman zaman ayağımızı yorganın dışına çıkararak yorganın kısa olduğunun farkına varalım ve yorganı nasıl büyütürüz ona bakalım" ifadelerini kullandı.

Görevime devam etme, benim irademin dışında

Durmuş Yılmaz, bir gazetecinin, "Yakında 65 yaşına giriyorsunuz görevi bırakıp emekli olacak mısınız?" sorusuna, "23 Mart 2011'de 64 yaşını doldurup, 65 yaşından gün alacağım. Görev sürem doluyor. Görevime devam etme konusu benim irademle olacak bir şey değil. 5 yılık görev süremde 18 Nisan'da son buluyor. Yaşla ilgili konuyu hukukçulara sorun" diye cevap verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir