Politikamızın net etkisi sıkılaştırıcı yönde olacak

Yılmaz, nicel gevşeme öngören senaryonun gerçekleşmesi durumunda düşük faiz ve yüksek zorunlu karşılık uygulamasının uzun süre devam edebileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TCMB ve diğer kurumların uyguladığı ve uygulayacağı politikaların net etkisinin sıkılaştırıcı yönde olacağını söyledi.

Durmuş Yılmaz, İngiltere'nin başkenti Londra'da yatırımcılarla yaptığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'ye olan sermaye girişlerinin güçlendiğini ancak, girişlerin bileşiminin kısa vadeli yatırımlara eğilimli olduğu belirtti.

"Uygulamakta olduğumuz para politikası geleneksel enflasyon hedefleme çerçevesinden çok farklı değil" diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek fark daha önceki politika enstrümanımız haftalık repo faiziydi, şimdi bir politika karışımı ve enflasyon ve makro finansal risklerle başa çıkmak için bu enstrümanların doğru kombinasyonunu kullanmaya çalışıyoruz. Para politikası sadece politika faizlerinin yönü ile değil, tüm politika enstrümanlarının bir bileşimi ile belirleniyor.Temel senaryo politika faizi ve zorunlu karşılık oranının karışımını değiştirerek kademeli bir sıkılaştırmayı öngörüyor.

Böyle bir sıkılaştırma, sadece kredi büyümesi ve iç talebi yavaşlatmayı değil, aynı zamanda makro ihtiyati endişeleri azaltmayı hedeflemeli. Global ekonomideki toparlanma ve gelişmiş ekonomilerde parasal genişleme devam ederse sermaye girişleri daha hızlı devam edebilir. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde düşük faiz yüksek zorunlu karşılık oranının karışımı uzun bir dönem için uygulanabilir. Bu politika karışımı dış talep, sermaye girişleri ve kredi büyümesi görünümündeki gelişmelere bağlı olarak çeşitlenebilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir