PPK sonrası beklentiler

Banu ERİŞ - FİNANSİNVEST

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB dün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Enflasyon görünümünde henüz beklenen iyileşmenin gerçekleşmemesi nedeniyle faiz indirimi beklentileri zayıflamış durumda. Önümüzdeki aylarda enflasyonda ılımlı bir düşüş bekliyoruz, gıda fiyatlarının seyri söz konusu iyileşmenin sınırlarını belirleyecektir. Enflasyon görünümü son çeyrekte yeni bir faiz indirimine izin verebilir, ancak küresel likidite koşulları ve gelişmekte olan ülkelere yönelik algılamaların da uygun olması önem taşıyor. Başka bir deyişle, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına dair tedirginlik olması durumunda daha fazla sermaye çıkışına yol açacağı için faiz indirimi tercih edilmeyecektir. En kötü senaryoda gelecek yıl sermayenin tutulması amacıyla faiz artırımı bile yeniden gündeme gelebilir. Bu durumda kısa-orta vadede TCMB politikalarının hisse senedi ve tahvil-bono piyasaları için destekleyici olmayacağını söyleyebiliriz.

Gelecek döneme dair bir önemli konu da kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri olacaktır. 3 Ekim’de Fitch, 21 Kasım’da S&P, 5 Aralık’ta ise Moody’s’in Tükiye’nin kredi notlarıyla ilgili açıklama yapması bekleniyor. Fitch ve Moody’s son dönemde enflasyonun görünümü, TCMB’nin bağımsızlığı ve jeopolitik riskler konusunda uyarılarda bulundu. Bu nedenle gözden geçirmelerde de olumsuz bir ton görülebilir. Mevcut durumda not indirimi beklenmiyor, ancak Fitch kredi notunun görünümünü, Moody’s ve S&P gibi, negatife çekebilir.

Sonuç olarak ne faiz politikası, ne de kredi notu konusunda yakın zamanda piyasaları destekleyebilecek bir gelişme olmasını beklemiyorum. Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci adımları Türkiye’nin içinde bulunduğu gelişen ülke piyasaları için olumlu, ancak Fed’in faiz artırımına yaklaşması nedeniyle küresel likidite konusunda iyimser olmak zor. Önümüzdeki dönemde makro veriler ve jeopolitik haber akışına bağlı olarak dalgalanmalar görülebilir. Kısa vadeli pozisyonlarda temkinli olunması gerekiyor. Geri çekilmeler gelecek günlerde uzun vadeli pozisyon almak için fırsatlar doğurabilir.