Prim borcunda af yok

Bakan Dinçer, borçlardan dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, prim borçları ile ilgili bir affı kesinlikle düşünmediklerini, ancak bu borçlardan dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yakında yeni bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin, "Hançer timi adı altında yasa dışı örgütlenen bazı grupların var olup olmadığına yönelik Meclis Araştırması açılmasına" yönelik, grup önerisi görüşüldü.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu özellikle vergi ve sigorta borcunu ödeyemeyen çok sayıda esnaf olduğunu belirterek, "Affedin demiyorum ama borçlarını ödenemek için kolaylık sağlayın" dedi. Aslanoğlu, devletin halen aylık yüzde 2 oranında temerrüt faizi uyguladığını, bu uygulamayla borcunu ödeyemeyen esnafın adeta idam edildiğini söyledi.

Aslanoğlu'nun eleştirilerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de ekonomik kriz nedeniyle sanayici ve esnafın zor bir süreçten geçtiğini, ancak 2010 yılında bu zorlukları aşmayı umut ettiklerini söyledi.

Daha önceki uygulamalalarda da prim borçları affının istenilen sonuçları vermediğini belirten Dinçer, bu nedenle borçların affının kesinlikle düşünülmediğini kaydetti. Ancak borçların 36 ay süreyle taksitlendirme imkanı olduğunu anımsatan Dinçer, kendilerine müracaat edenlere bu imkandan yararlanma fırsatı sunduklarını söyledi.

Bakan Dinçer, prim borçlarının ödenmemesinden dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını, bu düzenlemeyi yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de Türkiye'nin asıl gündeminin ekonomi olduğunu, bu nedenle Türk Borçlar Kanunu yasa tasarının öncelikle görüşülmesi gerektğini söyledi. Esnafın banka kredi borcunu bir başka bankadan aldığı krediyle ödemeye çalıştığını belirten Ünlütepe, vatandaşın sorununu Anayasa değişikliğinin çözmeyeceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Faruk Bal'ın, Cihanbeyli ilçesi ile ilgili iddialarına karşılık olarak, AK Parti'nin, parti ayırımı gözetmeden bütün belediyelere eşit davrandığını, bunu ilke edindiklerini söyledi. Organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ilişki yasal düzenlemeler olduğunu, ancak söz konusu ilçedeki şartların bu düzenlemede istenen şartları taşımadığını söyledi.

Elitaş, Türk Borçlar Kanunu Tasarısına ilişkin olarak, bir komisyon oluşturulabileceğini, bu komisyonda bütün önergelerin görüşülebileceğini, bu şekilde tasarı ile ilgili çalışmaların daha hızlı ilerleyeceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir