PTT 10 ilde kazandığıyla 71 ile hizmet veriyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTT’nin 10 ilden para kazandığını, 71 ilde ise para kazanmamasına karşın hizmet verdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - PTT Pul Müzesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Yıldırım, PTT’nin 173. yıldönümünü kutladığını anımsatarak, “1.5 asırdan fazla. Bu kadar sürede insanların mutluluklarını, üzüntülerini, taşıdığı mektuplarla paylaşmanın ötesinde başka şeyler de yapıyor. Yaptığı şey nedir? 173 yıllık tarihi yaşatmak” diye konuştu. Her pulun bir hikayesi olduğunu ifade eden Yıldırım, bugüne kadar PTT’nin özel günlere ait 4 bin 404 pul bastığını söyledi. Yıldırım, dünyada ilk pulun 1840 yılında basıldığını, Osmanlı İmparatorluğu’nda ise 1863’te kullanılmaya başlandığını söyledi. 

4 bin 516 noktada hizmet

PTTBank için yapılan müracaatın reddedilmesinin karikatüre konu edilerek dalga geçildiğini anlatan Yıldırım, bunun üzerine aynı gün oluru çıkararak hizmeti başlattıklarını, bugün gelinen  noktanın da çok dikkat çekici olduğunu söyledi. Yıldırım, “PTT 225 kurum ile iş yapıyor, 311 kalem değişik işlem gerçekleştiriyor ve 4 bin 516 noktada da vatandaşa hizmet ediyor” dedi. PTT’nin AŞ olmasıyla gerçek rekabet şartlarını yaşayacağını ifade eden Yıldırım, PTT’nin yaptığı faaliyetler itibariyle 10 ilden para kazandığını, geriye kalan 71 ilde ise para kazanmadığı halde hizmet verdiğini söyledi.

Çarpık yapı kaldırıldı

Özel sektörün para kazandıkları yerde çalıştığını, zarar ettikleri yerde ise PTT aracılığıyla hizmet verdiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu çarpık yapıyı ortadan kaldırdık. Yeni yapılanmayla PTT’deki şirketlerin hepsi aynı şekilde çalışacak. Zarar eden yerler Hakkari, Iğdır, Batman, Erzincan, buralara götürülen hizmetten doğan zararı evrensel hizmet fonundan karşılayacağız.Yani daha önce Telekom sektöründe yaptığımız sistemi buraya da getirdik. BTK bünyesinde PTT düzenleme birimini dahil ettik, yasal yapıyı buna göre değiştirdik. PTT eğer bir kamu hizmeti yapacaksa, bunun karşılığını mutlaka evrensel hizmet fonundan almış olacak. Başka kuruluş yapacaksa orada da yarışma yapılacak. Kim en iyi şartları veriyorsa ona o hizmeti yaptıracağız ve hizmetin açığını aradaki farkı o kuruluşa vermiş olacağız. Böylece hizmette zafiyet olmayacak, kalitede sıkıntı yaşanmayacak. Bu yüzden PTT’yi AŞ yaptık.” 

4 bine yakın eleman alacak

PTT’nin AŞ olma sürecinde çok fazla eleştiri geldiğini anımsatan Yıldırım, “Bunların hepsinin böyle olmadığını kanun görüşmelerinde de dile getirdik. Bugün de böyle olmadığı çok iyi anlaşılıyor. Bugün PTT belki 4 bine yakın yeni eleman alacak. Yeni istihdam alanı oluşturacak ve faaliyetlerini güçlendirerek devam edecek. Son 10 yıldır PTT sürekli gelişti ve değişti. 2 bin 400 işlem yapan PTT, bugün 27 milyon işlem yapar hale geldi” dedi.

Depolarda bekleyen pullar müzeye aktarıldı

PTT Genel Müdürü Osman Tural da 1863 yılından beri basılan pulların depolarda durduğunu Bakan’a iletince, pulların sergileneceği müze oluşturulması talimatını verdiğini hatırlattı. Tural, “3 yıl önce bu binayı Ziraat Bankası‘ndan satın aldık. Sizin gösterdiğiniz çerçeve içinde modern ve tarihi yansıtan müze haline getirdik” diye konuştu. Konuşmaların ardından Tural, Bakan Yıldırım’a ilk kez bu yıl basılan üçgen pul hediye etti. PTT Pul Müzesi özel anı defteri ile müzede sergilenecek üçgen pul tablosunu imzalayan Yıldırım, daha sonra müzeyi gezdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir