"100 bin ton et 1 aylık ihtiyacı karşılıyor"

TZD Genel Başkanı Yetkin, "Et ithalatı durdurulmalı, damızlık hayvan ithal edilerek uygun koşullarda üreticilere verilmeli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, et ithalatıyla birlikte fiyatların kısa bir süre düştüğünü ve sonra yeniden yükseldiğini belirterek, "Et ithalatının fiyatları kısa vadede düşüreceği uyarımıza rağmen ithalat devam ediyor. EBK'nın son 100 bin ton et ithalatı kararı Türkiye'nin 1 aylık et ihtiyacını karşılıyor. Et ithalatı durdurulmalı, damızlık hayvan ithal edilerek uygun koşullarda üreticilere verilmeli" dedi

Yetkin Ankara İç Kale Otel'de düzenlediği basın toplantısında et fiyatlarını değerlendirdi.

Yetkin, sözlerine 2 yıl önce başlayan bir sağlık problemi yaşadığını ve bu nedenle TZD'nin Eylül ayında yapılacak olağanüstü kongresinde başkanlık görevini bırakmayı düşündüğünü açıklayarak başladı.

Yetkin, enerjisinin son noktasına kadar görevinin başında kalacağını dile getirerek, yurdun değişik bölgelerinde görevde kalmasına ilişkin üretici birlikleri ve dernek üyelerinden gelen çağrılar için teşekkür etti.

Sonra et fiyatlarını değerlendirmeye geçen Yetkin, et fiyatlarına ilişkin bir gazeteye verdiği mülakatın ardından Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in 15 gün önce bir telefon görüşmesinde bulunduklarını anlattı.

Bakan Eker'le konuşmasında kendisine et ithalatı yerine damızlık hayvan ithal edilerek üreticilere uygun koşullarda verilmesini önerdiğini anlatan Yetkin, kamuoyunu bilgilendirmek üzere yaptığı açıklamaların "et lobileriyle işbirliği yapıyor, siyaset yapıyor" şeklinde değerlendirilmesinin kendisini oldukça kırdığını ifade etti.

"Türkiye'deki hayvan sayısı artırılmalı"

Yetkin, et ithalatının geçici bir çözüm olduğunu, et fiyatlarındaki yükselişin durdurulmasının ancak Türkiye'deki hayvan sayısını arttırmakla mümkün olduğunu kaydetti.

EBK'nın ithalat kararı aldığı 4 bin tonluk etin Ankara'nın 15 dakikalık et ihtiyacını karşıladığını, 18 bin tonluk et ithalinin ise İstanbul'un yarım saatlik et ihtiyacını ancak karşıladığını ifade eden Yetkin, EBK'nın son 100 bin tonluk et ithalinin ise Türkiye'nin 1 aylık et ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

EBK'nın özelleştirme kapsamından çıkarılması ardından, düzenleyici bir kurum olarak piyasada yer almasının olumlu bulduğunu anlatan Yetkin, önce 15,5 lira ve sonra 12,5 liradan üreticiye hayvan kesen EBK'ya çok sayıda üreticinin hayvan getirdiğini ve kapasite dolması nedeniyle kurumun kesim yapamaz hale geldiğini söyledi.

Yetkin, hayvan üreten çiftçilerin banka kredisiyle 200 bin liraya aldığı hayvanları 120 bin liraya satmak durumunda kaldığını, bankalardan üreticiye verilen kredilerin ödenmediği yolunda haberler aldıklarını kaydetti.

Türkiye'deki hayvan sayısındaki düşüşe dikkat çeken Yetkin, Ankara'daki 65 bin olan büyükbaş hayvan sayısının ithalat kararının alındığı dönemde 35 bine, Konya'da ise 120 bin olan besi hayvanı sayısının 55 bine düştüğünü bildirdi.

Yetkin, hayvan sayısındaki eğilimin devam etmesi durumda 2015 yılındaki et açığının 170 bin tona çıkacağı yolunda veriler bulunduğunu da söyledi.

Türkiye'deki et üretiminin tüketimi karşılamadığını dile getiren Yetkin, "Damızlık olmayan et ithalatı durdurulmalı, damızlık hayvan ithal edilerek uygun koşullarda üreticilere verilmeli" dedi.

Yetkin, AB müzakerelerinde gıda faslının da açıldığını belirterek, Türkiye'nin hayvanların büyük bir bölümünün kayıt altında olmadığını, basına yansıyan "katır ve eşekler kayıt altına alınacak" uygulamalarından önce büyük ve küçük baş hayvanların kayıt altına alınmasının daha önemli olduğunu söyledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir