"15 Temmuz terörünün püskürtülmesi hayati bir eşiktir"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "15 Temmuz terörünün püskürtülmesi sadece Türkiye için değil dünya için çok önemli ve hayati bir eşiktir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Merkez Bina'da 49 ülkenin İstanbul Başkonsolosu ve üst düzey temsilcileriyle gerçekleştirdiği "Güçlü Ekonomi Güçlü Türkiye" başlıklı toplantıda, 15 Temmuz darbe girişiminde asker elbisesi giymiş Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye ile birlikte tüm küresel düzeni tehdit ettiğini söyledi.

"Artık hiçbir ülke fildişi kulesinde kalarak olayları güven içinde izleyemeyecek" diyen Çağlar, "16 Temmuz sabahı teröristler başarılı olsaydı bu, 79 milyon insanımız için değil uzak, yakın demeden pek çok ülkeyi etkileyecek derin bir bunalımın ayak sesleri olacaktı. Dolayısıyla 15 Temmuz terörünün püskürtülmesi sadece Türkiye için değil, dünya için çok önemli ve hayati bir eşiktir. Türkiye, 15 Temmuz'u 16'sına bağlayan gece dünyadaki huzurun tesisi adına çok büyük bir sınav vermiştir. Ne mutlu ki bugün demokrasi kazanmıştır, dünya barışı kazanmıştır" ifadelerini kullandı.


Çağlar, 15 Temmuz'da Türkiye'deki demokratik kültür ve milli iradeye dayalı siyasi yönetimin, dünya tarihi açısından bir hürriyet destanı yazdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, hükûmetimiz, güvenlik güçlerimiz, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi de kadın çocuk yaşlı demeden aziz milletimiz bu girişime 'dur' dedi. Ben buradan demokrasi aşığı olan, iradesine sahip çıkan milletimize şükranlarımı sunuyorum. Bu yolda canını yitiren 237 vatandaşımıza da rahmet diliyorum."

"OHAL ekonomik istikrarın da teminatıdır"

Türkiye’nin ekonomik potansiyelini ve iş dünyasının kararlılığını vurgulayan Çağlar, yaşanan sürecin adeta bir sınav gibi ülkemizin ekonomik, siyasi, toplumsal yönden ne kadar güçlü olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı.

Çağlar, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının da tıpkı Fransa'daki gibi teröre ve terörün kaynaklarını bitirmeye yönelik olduğunu belirterek, "Bu anlamda olağanüstü hal, siyasi kararlılığın ispatıyken aynı zamanda ekonomi·k i·sti·krarın da temi·natıdır. Bir daha böyle bir olaya fırsat vermemek için gerekli olan dönüşüm bu sayede çok hızlı şekilde tamamlanıyor. Şu durumda baktığınızda olağanüstü yönetim devlet organizasyonunun daha sağlıklı işlemesi için alınan önlemleri esas alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı yatırımcılara yönelik teşviklerde de herhangi bir aksama, geri adım olmayacağına dikkati çeken Çağlar, "Yabancı şirketlerin güven içerisinde iş yapmalarının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Türkiye’de halkın darbe girişimine tepkisi bütün dünyaya örnek oldu. Bu millet global yatırımcıların mallarına da sahip çıktı. Türkiye’de bu tür kalkışmaların artık başarılı olmasına imkan yoktur." diye konuştu.

 "Bu sürecin ekonomik etkisi çok sınırlı oldu"

İTO Başkanı Çağlar, 15 Temmuz'un ardından dolar, euro ve borsanın eski seviyelerine doğru bir seyir izlediğini, yurt içinde insanların dövize değil, TL'ye yatırım yapmalarının da ekonomiye olan güvenin çok açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. 

Türkiye ekonomisinin, sürdürdüğü reformlar ve tutarlı finans politikalarıyla özellikle son 10 yılda üstün bir performans gösterdiğini kaydeden Çağlar, "Diğer yandan özel tüketimde gerileme yok, hızını koruyor. Mega projelerde de takvim işliyor" dedi.

Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu sürecin ekonomik etkisi çok sınırlı oldu. Menkul Kıymetler Borsamız 70 bine kadar çekilmişti şimdi yeniden 80 bin düzeyine doğru hareketlendi. Merkez Bankasının açıklamasında da bu olayın enflasyon üzerinde etkisi olmayacağı ortaya koyuldu. Standart and Poors'un kredi notuyla ilgili olarak aceleyle verdiği kararın gerçek Türkiye'yi resmetmediği açıktır. Yatırımcılar açısından kredi notumuz gücünü korumaya devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da kendi ciddiyetlerini korumaları için siyasi ön yargılarla hareket etmemesi gerektiğini düşünüyorum."

 "Türkiye'nin Pakistan'da 240 milyon kardeşi var"

Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Yousaf Junaid de Türk halkını bu süreçten alnının akıyla çıktığı için kutlayarak, "Pakistan hükûmeti ve halkı darbe girişimini şiddetle kınadı, Türk hükûmeti ve halkıyla dayanışma olacağını söyledi. Türkiye ve Pakistan iki kardeş ülkedir. Türkiye'nin Pakistan'da Türk halkına destek veren 240 milyon kardeşi var." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Başkonsolos Vekili Nicholak Kay ise İngiltere'nin yaşananları net bir şekilde kınadığı belirterek "İngiltere'nin duruşu nettir. Türk halkının yanında yer almaktadır. İngiltere'nin Türkiye'yle önemli ekonomik bağları var. Bunlar devam edecek." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir