"18 yaş" teklifi TBMM Başkanlığı'nda

AK Parti, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ak Parti milletvekili seçilme yaşının 25' den, 18 yaşa indirilmesi için Anayasa değişiklik teklifi verdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Naci Bostancı ve Belma Satır'ın aralarında bulunduğu 210 milletvekilinin imzasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, 18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilecek. 

Anayasanın 76. maddesinin “kimlerin milletvekili seçilemeyeceğini” düzenleyen 2. fıkrasında yer alan, “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar” ibaresi de “askerlikle ilgisi bulunanlar” şeklinde değiştiriliyor.

Böylece 18 yaşını dolduran gençler askerlik hizmetini yapmadan da milletvekili adayı olabilecek. Teklife göre, düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oyuna sunulması halinde oylanacak.

Teklifin gerekçesinde, özgürlükçü demokratik rejimlerde, özellikle seçme ve seçilme hakkı konusunda yapılan eşitlikçi düzenlemelerin, toplumun tüm kesimlerinin ve özellikle gençlerin siyasal hayata katılımına katkı sağladığı vurgulandı. 

Gerekçede, şöyle denildi:
“Demokratik siyaset geleneği gereğince genç nüfusun; ülke siyasetine yön verebilecek mevki ve makamlara seçilme hakkına haiz olması ve temsil ettiği düşüncenin, parlamento ve halk nezdinde beyanına en az diğerleri kadar hak sahibi olması icap etmektedir. Toplumu yönetecek kişilerin, yönetim işini başarı ile yürütecek ortalama seviyenin üzerinde bir bilgi ve yeteneğe sahip olması açısından, onsekiz yaş ve üzerinde olmanın yeterli bir kriter olacağı düşünülmüştür. Bu çerçevede seçilme yeterliliği yaşının onsekize indirilmesi önemli bir demokratik adım olacaktır. Dolayısıyla demokratik gelenek çerçevesinde gençlere değişen ve gelişen siyasetin bir parçası olma, dünya ve ülke siyasetinde söz sahibi olma hakkı tanınmış olacaktır. Kısaca; gençlerin siyasete daha aktif katılımı ve kendi akranları tarafından temsili sağlanmış olacaktır.”