"2009'da 67 milyon dolar yatırım yaptık"

BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.Klein, "2010 yılı içinde yavaş bir toparlanma ve müşterilerimizde güven artışı bekliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Norbert Klein, ekonomik krize rağmen 2009 yılında, şirketin Türkiye'ye duyduğu güvenin bir göstergesi olarak 67 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, "2010 yılı içinde yavaş bir toparlanma ve müşterilerimizde güven artışı bekliyoruz" dedi.

Şirketin Ümraniye'deki merkez binasında düzenlenen toplantıda 2009 yılını değerlendiren Klein, 2009 yılına gelindiğinde BSH olarak 40 ülkede 60 şirket, 41 fabrika, 8,8 milyar avro ciro ve 39 bin çalışanla dev bir şirket olduklarını anlattı.

Klein, küresel mali krizden geçen yıl dünya ekonomileri ve beyaz eşya sektörünü etkilendiğini, buna rağmen kriz yönetimi becerileri sayesinde sektörde, Avrupa pazarının lideri, tüm dünyada üçüncü en büyük firma olmayı başardıklarını söyledi. Klein, BSH grubunun zor ekonomik koşullara rağmen Avrupa pazarında pay kazandığını ve krizden daha da kuvvetlenerek çıktığını belirtti.

BSH grubu içindeki en büyük üretim tesisi olan Çerkezköy'deki fabrikada, yaklaşık 3,5 milyon beyaz eşya ürettiklerini, ekonomik krize rağmen 2008 yılına oranla geçen yıl üretimi yüzde 7,7 oranında artırdıklarını, ancak aynı dönemde Türkiye beyaz eşya sektöründeki üretim artışının sadece yüzde 3 olduğunu kaydeden Klein, "Ekonomik krize karşın şirketin Türkiye'ye duyduğu güvenin bir göstergesi olarak 2009 yılında toplam 67 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik" dedi.

Sağladıkları bu başarının temelinde, araştırma ve geliştirme çalışmalarına verdikleri önemin bulunduğunu ifade eden Klein, şunları kaydetti:

"BSH Grubunun Ar-Ge yatırımları, cirosunun yüzde 3'ünü oluşturuyor. Bu yatırımlar sonucunda her gün bir patentten fazla başvuru yapabilecek kadar yenilik geliştirdik. 2009 yılında 413 patent başvurusu yaptık. Bu sayıyla uluslararası patent sıralamasında 26'ncı sırada yer aldık. Ana şirketimizden Bosch 3, Siemens ise 11'nci sırada yer alıyor. Türkiye'de AR-GE çalışan sayımız 2009 yılında yüzde 24 artışla 108'e ulaştı. Bu gelişme sonucunda şirketimiz, 2009 yılında Türkiye'de en fazla patent başvurusu yapan ikinci ulusal firma olarak Türk Patent Enstitüsünün 'Patent Ligi' ödülüne layık bulundu."

"Türkiye daha istikrarlıydı"

Klein, 2009 yılındaki küresel mali krizden dünya ekonomilerinin ciddi ölçüde etkilendiğini belirterek, "Ancak bu kez Türkiye benzer ülkelerden çok daha istikrarlı bir durumdaydı" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin yıllardır bir büyüme trendi içinde olduğunu ancak, Ancak 2008 yılının son çeyreği ile geçen yılın ilk 3 çeyreğinde küçülme trendine girdiğini anlatan Klein, 2009'un son çeyreğindeki toparlanma ile Türkiye ekonomisinde yavaşta olsa tekrar büyüme başladığını söyledi. Klein, ancak Türkiye ekonomisinin yılı yüzde 4,7 küçülme ile kapattığını belirtti.

Son yıllardaki üretimin gelişimine de değinen Klein, Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi olduğunu, 2009 yılında Türkiye'nin büyük ev aletleri üretim hacminin yüzde 3 artarak 16 milyon birime ulaşmasının ülkenin üretim merkezi olarak ne kadar rekabetçi bir konumda bulunduğunu ispatladığını vurguladı.

Klein, "Soğutucu, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinde üretim hacimleri küçük oranlarda artarken, fırın üretimi yüzde 10 azaldı. İhracat yüzde 9 artışla 12,6 milyon birim olarak gerçekleşti. İhracat tüm üretimin yüzde 77'sini oluşturdu. BSH üretim ve ihracatta pazar ortalamasının üzerine çıkarak yılı üretimde yüzde 7,7 ihracatta ise yüzde 11 artışla tamamladı" dedi.

Türkiye pazarında geçen yılın ilk çeyreğinde beyaz eşya satışlarının hızla düştüğünü, hükümetin ÖTV'yi düşürmesi üzerine kısmi bir düzelme meydana geldiğini belirten Klein, şu şekilde konuştu:

"Ancak buna rağmen yurt içi büyük ev aletleri pazarı yüzde 4 küçüldü. Buzdolabı satışları yüzde 11, fırın satışları yüzde 6, çamaşır makinesi satışları yüzde 4 oranında geriledi. Geçen yıllarda olduğu gibi satışların yüzde 7,6 arttığı bulaşık makineleri artış gösteren tek ürün oldu.

Türkiye beyaz eşya pazarındaki tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, BSH büyümesini sürdürmeye devam etti ve pazar payını yüzde 30'un üzerine çıkardı. BSH Türkiye'nin cirosu yüzde 10 artışla 2,2 milyar TL'ye ulaştı. Bu başarıyla iç satışlarımızdaki yüzde 3 ve ihracat satışlarımızda yüzde 21 artış gerçekleştirdik.

Yatırımlarımızda geçen seneye göre yüzde 26 artış ile 67 milyon TL'ye ulaştı. Tüm bu pozitif sonuçlar sayesinde net karımızı yüzde 227 artırmayı başardık. Yüksek kar oranımızın en önemli sebepleri, uygun ham madde fiyatları, genel maliyetlerin azalması ve ürün yelpazemizde yaptığımız iyileştirmeler oldu."

Bu konularda ilginizi çekebilir