"30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" açıldı

Büyükçekmece'de kitapseverleri buluşturan fuar 20 Kasım'a kadar açık olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen "30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" açıldı.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece'de düzenlenen 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla bugün açıldı. İstanbul Kitap Fuarı, 35 ülkeden gelen yayınevlerini, telif ajanslarını ve konuk yazarları ağırlayacak.

Fuarın onur yazarı Ferit Edgü, ana teması ise "Umut: Düş mü, Gerçek mi?" 20 konuk yazarın katılacağı fuarda, yüzlerce imza günü ve tematik etkinlik gerçekleşecek.

Fuar, hafta içi günlerde öğrenci ve okulların fuarı daha rahat ziyaret edebilmeleri için kapılarını bir saat erken açacak.

Kitap fuarı, hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonu ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 11.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek. İstanbul Kitap Fuarı, kapanış günü olan 20 Kasım 2011 pazar akşamı ise 19.00'da sona erecek.

Fuar açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuarın bu yılki onur konuğunun Mısır olduğunu söyledi. Günay, Mısır edebiyatının önemli isimlerinden Necip Mahfuz'un, Nobel Ödülü almasından sonra Türk okurlarının ilgisini çektiğini belirterek, fuar kapsamında diğer Mısırlı yazarları da tanıma imkanı sunulacağını ifade etti.

Yayıncılık alanında Türkiye'de son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığına işaret eden Günay, Bakanlık olarak yol gösterici olmaya çalıştıklarını vurguladı.

Günay, fuar kapsamında çok sayıda etkinlik düzenleneceğini aktararak, 2013 yılında da Türkiye'nin Londra Kitap Fuarı'na konuk ülke olarak katılacağını anımsattı.

Ragıp Zarakolu'nun tutuklanması

Bakan Günay, yeni anayasa sürecine işaret ederek, düşünce ve ifade özgürlüğünü geliştirmek için bazı düzenlemelerin yapılabileceğini söyledi.

"Düşünce ve ifade özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz" diyen Günay, şöyle devam etti:

"Çok değerli yayıncılarımızdan Ragıp Zarakolu'nun tutukluluk serüvenini ben de büyük bir kaygıyla izliyorum. Bu Terörle Mücadele Yasası'nın haksız yorumlara yol açtığı yorumu, eskiden beri var. Önümüzde yeni bir demokratik anayasa süreci var. Umuyorum ki bu demokratik anayasa sürecini de beklemeden bu tür yanlış yorumlara, haksızlıklara ve mağduriyetlere yol açabilecek olan maddelerde bir düzeltme yapabiliriz. Düşünce ve ifade özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz. Düşünce ve ifade özgürlüğü olmadan sanat olmaz, kitap olmaz, yaratıcılık olmaz ve insanlık gelişmez. Buna bütün kalbimle inanıyorum ve Türkiye'nin 1980'lerden gelen, daha eskilerden gelen bu tortulardan kurtulacağını ümit ediyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir