"500 köye 50 milyon dolar harcanacak"

Eker, ''Demokratikleşme ve sivilleşmeyle birlikte bu bölgedeki kardeşlerimizin meşru demokratik taleplerini dikkate alıyoruz'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır, Batman, Siirt Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında 500 köye 50 milyon dolar harcanacağını söyledi.

Eker, Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Diyarbakır Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bölgenin tarihinde ilk defa 3 vilayeti ilgilendiren bir kırsal kalkınma projesinin hayata geçirildiğini belirtti.

Proje kapsamında hayvancılık, meyvecilik, işleme paketleme, depolama gibi tesislere hibe desteği verdiklerini kaydeden Bakan Eker, "İlk defa bu bölgede bölgesel kırsal kalkınma programı uygulandı. 2008 yılında başladı. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'ndan aldığımız krediyle birlikte Diyarbakır'ın 250 köyü, Siirt'in 125 ve Batman'ın da 125 olmak üzerine 500 köyde uygulandı. 500 köye 50 milyon dolar harcanacak" dedi.

GAP Eylem Planı kapsamında yapılan toplulaştırma çalışmalarına da değinen Eker, 1 milyon 180 bin hektar alandaki toplulaştırmanın ihalesinin yapıldığını, 2012 yılına kadar 2 milyon 100 bin hektar alanda toplulaştırma yapılacağını ifade etti.

Diyarbakır'da şuana kadar bin 155 köy ve mezrada içme suyu şebekesi çalışması yapıldığını hatırlatan Eker, şunları söyledi:

"Bundan 8 yıl önce Diyarbakır'ın bin 300 civarındaki köy ve mezrasının 847 tanesinde içme suyunun bulunmadığı bize bildirildi. Bu çağda bir ülkenin vatandaşları içecek su bulamıyorsa ülke için ayıptır. Projeyi başlattık ve bir baktık ki bin 155 köy ve mezranın içme suyu yok. 847 değilmiş, o dönemde devletin kayıtları bile yanlış tutulmuş."

Bakan Eker, 2006 yılında yüzde 50 hibe destekli kırsal kalkınma projeleri başlattıklarını ifade ederek, "Diyarbakır'da şu anda 29'u bitti, 9'u tamamlanıyor. 28 yatırıma yüzde 50 destek verdik. Yaklaşık 11 milyon lira civarında hibe verdik.  Ayrıca Diyarbakır'da 97 tane tarımsal kalkınma kooperatifine 83 milyon lira destek verdik. 6 bin 120 aile bundan istifade etti. 30 binin üzerinde vatandaşın istifade ettiği bir projedir" diye konuştu.

Vali Mustafa Toprak da Diyarbakır'da tarıma dayalı sanayinin önceliklendirilmesi gerektiğini ifade ederek, TKDK'nın bu bağlamda önemli bir işlevi yerine getireceğine inandığını söyledi.

TKDK Başkanı Kerem Akgündüz de AB'nin desteklediği Kırsal Kalkınma (IPARD) Programını uygulayacak olan TKDK'nın Türkiye genelinde 20 ilde örgütlendiğini anlattı.

Akgündüz, IPARD Programı uygulanması süresince faydalanıcılara 874 milyon avrosu AB'den olmak üzere 1 milyar 165 milyon avro destek verileceğini sözlerine ekledi.

"Demokratik açılım devam edecek"

 Eker, ''Demokratikleşme ve sivilleşmeyle birlikte bu bölgedeki kardeşlerimizin meşru demokratik taleplerini dikkate alıyoruz'' dedi.

Eker, Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Diyarbakır Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Demokratik Açılım Projesi'nin bütün sabotaj, saldırı, mayın ve kurşunlara rağmen devam edeceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir