"Adalarımızı satmamız söz konusu değil"

Merkel, Yunanistan'a maddi yardım yapılması sorusunun gündemde olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın Alman hükümetinden maddi yardım talebinde bulunmadığını söyledi.

Başkent Berlin'de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile yapılan görüşmeden sonra başbakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Yunan hükümetinin bütçe açığını azaltma çabalarını büyük bir takdirle karşıladıklarını belirterek, "Yunanistan bizden maddi yardım talebinde bulunmadı" dedi.

Spekülasyonların önlenmesi için Yunanistan ile sıkı işbirliği yapacaklarını ifade eden Merkel, araştırmadan göç politikasına kadar Yunanistan'ın modernleşmesi için sıkı işbirliği yapılması kararı aldıklarını kaydetti.

Yunanistan'ın çok takdir ettikleri bir AB ülkesi olduğunu, daha önce İrlanda ve hatta Almanya'da da sorunların yaşandığını hatırlatan Merkel, bu nedenle Yunan hükümetinin çabalarını takdirle karşıladıklarını söyledi.

Merkel, Yunanistan'a maddi yardım yapılması sorusunun gündemde olmadığını ve bu ülkenin çabalarıyla sorunun gündeme gelmeyeceğine inandığını belirtti.

Yunanistan'ın eksikliklerinin bulunduğunu ancak, Papandreu'nun sorunların cesurca üzerine gittiğini ifade eden Merkel, asıl büyük sorunun spekülasyon olduğunu, bunların azaltılması için ortak çaba harcayacaklarını kaydetti.

Bazı Alman politikacıların Yunanistan'ın adalarını satmasını teklif etmesi konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de Merkel, bir başbakanın görüşlerini paylaşmadığı parti üyelerinin Yunanistan'da da olabileceğine işaret ederek, "Bence bunlar bizi sonuca ulaştıracak açıklamalar değil" yanıtını verdi.

"Adalar bizim için çok önemli"

Papandreu ise, "Geçmişte adalarımızın özgür kalmasını sağladık. Bu adalar bizim için çok önemli. Adalarımızı satmamız söz konusu değil. Ancak, bu adalarda ortak projeler ile işbirliği yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Yunan adalarında güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanabilmek için AB ile ortak projeler yapılabileceğini belirten Papandreu, adaların turizme de açılabileceğini ifade etti.

Ekonominin düzeltilmesi için aldıkları önlemlerin zor olduğunu, ancak Yunanistan'ın güvenilirliğini ve kararlılığını gösterdiğini kaydeden Papandreu, ekonominin düzlüğe çıkabilmesi için uluslararası alanda güvenilirliğin yeniden kazanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Almanya ve Yunanistan arasında derin ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Papandreu, ilişkilerin, iklimin korunmasından ekonomik krizin aşılmasına kadar çeşitli alanlarda daha da derinleştirilmesinin her iki ülkenin çıkarına olduğunu ifade etti.

Yunanistan'ın yeniden şekillendirilmesinde de Almanya ile işbirliği yapmak istediklerini ve ülkenin uluslararası alanda yeniden rekabet edebilir hale gelmesi için etkili önlemler aldıklarını kaydeden Papandreu, Almanya'dan maddi yardım talebinde bulunmadıklarına vurguladı.

Merkel'in spekülasyonlara karşı birlikte hareket etme isteğini memnuniyetle karşıladığını belirten Papandreu, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve dostluğun çok iyi olduğunu, ancak Alman basınında çıkan bazı haberlerin Yunan halkını incittiğini söyledi.

Kendi sorumluluklarını başkasına yüklemek istemediklerini, ancak desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Papandreu, bu nedenle karşılıklı suçlamaların bir kenara bırakılarak birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu.