"AK Parti bütçeyi tamamen dışa bağlı hale getirdi"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, bugün açıklanan Ekim ayı bütçe rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bugün açıklanan Ekim ayı bütçe rakamlarının, AK Parti iktidarının bütçeyi tamamen dışa bağlı hale getirdiğinin, büyümenin de yine ithalata bağımlı hale geldiğinin açık göstergesi olduğunu savundu.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, bütçe gelirlerinin Ekim ayında yüzde 1,9 arttığını, bu artışın kaynağının yurtiçinden ve ithalattan alınan Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi olduğunu ileri sürdü.

Dahilden alınan katma değer vergisinin, Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,4, ithalattan alınan katma değer vergisinin yüzde 29,6, özel tüketim vergisinin ise yüzde 35,7 arttığını ifade eden Oran, buna karşın gelir vergisinde artışın sadece yüzde 1 olduğunu ifade etti.

Umut Oran, şunları kaydetti:

"Bugün açıklanan Ekim ayı bütçe rakamları, AKP iktidarının bütçeyi tamamen dışa bağlı hale getirdiğinin, büyümenin de yine ithalata bağımlı hale geldiğinin açık göstergesidir. Bütçe gelirlerine Ocak-Ekim 2010 dönemi için bakıldığında da durumun farklı olmadığı, vergi gelirlerinin KDV ve ÖTV gelirlerine dayandığı, bu iki gelirin toplam vergi gelirleri içindeki payının 2010 Ekim ayı sonu itibariyle yüzde 50 üzerinde seyrettiği, bunun da yaklaşık yüzde 30'unun ithalattan alınan KDV'den kaynaklandığı görülmektedir. Bütçe gelirlerindeki bu yapılanma gelir dağılımını bozduğu gibi, KDV ile gelir düzeyi farklı olan vatandaşın aynı mal için aynı oranda vergi ödeyerek vergi adaletini de zedeliyor.

Hükümetin izlediği ithalata dayalı büyüme ile vergi gelirleri de dışa bağımlı hale geliyor, adeta daha çok ithalat, daha çok  KDV mantığıyla bütçe yönetiliyor. Hükümetin bu politikası üretimi azaltıyor ve işsizliği artırıyor. Bu gerçek görmezden geliniyor. Diğer yandan vergi affı söyleminin aylar öncesinden başlaması kayıtdışılığı artırıyor ve vergi ödeme arzusunu azaltıyor."

Genel Başkan Yardımcısı Oran, Ocak-Ekim 2010 döneminde de geçen yıla göre sermaye transferlerinin yüzde 35,6 yükseldiğini belirterek, bütçenin halkın refahı için kullanılması yerine, bütçenin yükünün halka ödettirildiğini savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir