"Alev Kartalı" havalandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), orman yangınları, doğal afetler, kurtarma ve yüksek bina yangınlarında kullanılacak helikopter "Alev Kartalı"nı hizmete aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Haliç Kongre Merkezi'nde helikopterin ilk tatbikatı öncesi konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 10 yıllık görev süresi boyunca çevreden sağlığa, altyapıdan ulaşıma kadar ciddi yatırım yapıldığını belirtti.  

Topbaş, bütçeyi doğru kullanıp bugüne kadar 60 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlatarak, yatırımlarla kentte gözle görülür, dünyanın da takdir ettiği bir değişim ve dönüşüm olduğunu ifade etti.  

İtfaiye Teşkilatı'nı, olası bir deprem başta olmak üzere her zaman hazır olabilecek, İstanbullular'ın canını ve malını kurtarma konusunda gayretle çalışabilecek bir birim haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Topbaş, bu konuda başarılı olduklarını, dünyada New York İtfaiyesi ile eşdeğerde bir itfaiyenin ortaya çıktığını aktardı.  

Topbaş, "Personel sayısını bin 800'lerden 4 bin küsurlara çıkardık. Taşeron marifetiyle hizmet almaya mecburduk. Taşeron üzerinden çalışan zabıta ve itfaiye personelimizden 5 bin 400 civarında çalışanımızı da sözleşmeli hale getirdik. Bunu kısa süre içerisinde yaptık" diye konuştu. 

"Alev Kartalı"nın başta yüksek yapılar, gökdelenler olmak üzere kent içinde trafikte veya başka bir konumda ortaya çıkacak sorunlara müdahale edebileceğini dile getiren Topbaş, şu bilgileri verdi: 

"Şu anda dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde, ABD, İtalya, Kore, Yunanistan, Meksika'da kullanılan bir helikopteri, İstanbul'a kazandırdık. İnanıyorum ki olası sıkıntılarda çok daha etkin ve çabuk bir hizmet verebilecek güç sağlayacak. İBB'nin hizmet edebildiği istasyon sayısını 38'den 108'e çıkarmak suretiyle, çıkacak yangına 3-5 dakikada erişebilir hale geldik, gönüllü itfaiyeciler yetiştirdik. Helikopter, 10 tonluk su hacmine sahip, bu suyu 30-40 saniyede doldurabiliyor, 2 saat 15 dakika havada kalabiliyor, 192 kilometre hıza ulaşabiliyor. Helikopterin gece görüşü var ve 50 metre yakına kadar inerek, su ve köpük sıkarak müdahale ediyor." 

Tatbikat için eski bir otobüs yakıldı

Tatbikat için Haliç Kongre Merkezi'nin karşısında yer alan alanda eski bir belediye otobüsü yakılırken, itfaiye ekipleri ihbarı aldıktan 1,5 dakika sonra bölgeye intikal etti. 

Havadan müdahale için çağrılan helikopter, önce keşif yaptı, daha sonra 10 tonluk suyun yarısını yanan aracın üzerine boşalttı. Bir kaç turun ardından, Haliç'ten su alan helikopter, yangını tamamen söndürdü.  

Kadir Topbaş, tatbikatın ardından "Alev Kartalı"na binerken, itfaiye personeli ile poz verdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir