"Aslı Çakır Alptekin'de doping çıktı" iddiası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Londra 2012 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan milli atlet Aslı Çakır Alptekin'den doping çıktığı iddia edildi.
 
Londra 2012 Olimpiyatları'nda 1500 metrede birinci olarak Türkiye'ye tarihinde ilk kez atletizmde olimpiyat altın madalyası kazandıran Aslı Çakır Alptekin, ömür boyu men cezası ile karşı karşıya.
Uluslararası Anti Doping Ajansı (WADA) Uluslararası Atletizim Federasyonu 'na (IAAF) bir yazı göndererek 8 atlette doping maddesine rastlandığını bildirdi.
Posta gazetesinin haberine göre bu atletlerden biri de altın madalya kazandığımız Aslı Çakır Alptekin. IAAF, durumu Türkiye Atletizm Federasyonuna bildirdi.
 
İkinci cezası olacak
Aslı, 2004'te Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası sonrasında da dopingli çıkmış ve 2 yıl men cezası almıştı. Aslı yine suçlu bulunursa bu kez ömür boyu men cezası alabilecek. Ayrıca olimpiyat madalyası geri alınacak ve ikinci olan Gamze Bulut'a verilecek.
 
8 isim var
Türkiye'ye gönderilen yazıda, 8 isim arasında Aslı'dan başka en son Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 60 metre engellide Nevin Yanıt ve 3 bin metre engellide Avrupa Şampiyonu Gülcan Mıngır'ın da olduğu öne sürüldü.
Lonra'da Çakır'ın altın madalya kazandığı 1500 metre yarışında 10. olan İngiliz atlet Lisa Dobriskey, 'Bu yarış asla normal koşullarda koşulmadı' diyerek Aslı'nın doping yaptığını ima etmişti.
Çakır, altın madalya kazandıktan sonra hiçbir yarışa katılmadı. O günden bugüne tek etkinliği antrenörü ile evlenmek olmuştu. Çakır'ın nikahını da Başbakan Erdoğan kıymıştı.
 
Süreyya Ayhan da  ömür boyu men cezası almıştı
2003'te dünya ikincisi olan atlet Süreyya Ayhan da antrenörü Yücel Kop ile evlenmişti.
 
2004 Atina Olimpiyatları öncesi WADA, Ayhan'a doping testi yapmak istemiş, eşi Kop buna izin vermemişti. Bu gelişme üzerine Süreyya Ayhan 2 yıl men cezası almıştı. 2008 Pekin'de de kanında yasaklı madde bulunan Süreyya Ayhan ömür boyu men cezası almıştı.