"Avrupa'nın Türk halkına ihtiyacı var"

Lüksemburg Dış Ticaret Bakanı Krecke, Türkiye'nin her zaman bir bağlantı noktasında bulunduğunu, doğuyu kucaklayan bir kültür olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Lüksemburg Ekonomik İşler ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke, Avrupa'nın Türkiye gibi bir köprüye ve Türk halkına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye'yi daha fazla bekletmemeliyiz" dedi.

Krecke, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Lüksemburg: İş ve Finans Merkeziniz" konulu seminerde yaptığı konuşmada, temasları çerçevesinde Türkiye'de sıcak bir karşılama gördüklerini söyledi.

Türkiye'nin uzun süredir Lüksemburglu iş adamları arasında az konuşulduğunu, rakamların ise iki ülke potansiyeline göre zayıf kaldığını ifade eden Krecke, Türkiye'nin sadece 73 milyon tüketicinin yaşadığı bir pazar olmadığını, artan satın alma gücünün de var olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin her zaman bir bağlantı noktasında bulunduğunu, doğuyu kucaklayan bir kültür olduğunu hatırlatan Krecke, gelişen ülkelerin doğal kaynaklarının da Türkiye'nin katkısıyla işlendiğini söyledi.

Krecke, "Avrupa'nın bu köprüye, Türk halkına ihtiyacı var. Türkiye'nin İslam dünyası ile aramızda oyuncu olmasına ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye'nin AB ile inişli çıkışlı ilişkiler yaşadığını ifade eden Krecke, AB ülke halklarının Türkiye'yi üye olarak kabul etmeye hazır olmayabileceğini, ancak bu tereddütün sadece Türkiye ile ilgili olmadığını vurguladı. Halklar arasında kafa karışıklığı bulunduğunu belirten Krecke, "Ümit ederim Türkiye, halkların tereddütlerini anlıyordur. Bu, AB'nin kendi içinde bir şey" dedi.

Krecke, Türkiye'yi AB'ye yaklaştıran şartların hiç bu kadar iyi olmadığını, yakın gelecekte önemli ilerlemeler sağlanabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin Avrupa için kilit öneme sahip olduğunun altını çizdi.

"Gelini daha fazla bekletmemeliyiz"

Avrupa'nın enerji tedariki konusunda Türkiye'nin rolüne de işaret eden Krecke, Hazar petrol ve doğal gazının AB'ye getirilmesi gerektiğini anlattı. AB ile Türkiye'nin 40 yıl önce bir "nişan yaptığını" hatırlatan Krecke, "Bu gelini daha fazla bekletmemeliyiz. Gelin başka potansiyel koca bulmamalıdır" şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da Türkiye ve Lüksemburg'un geleneksel dostluğa dayalı bir ilişkisi bulunduğunu söyledi. AB konusunda Lüksemburg'un, Türkiye'nin yanında olduğunu ifade eden Yalçıntaş, Lüksemburg'un AB içindeki önemine işaret etti.

İstanbul'un Türkiye ekonomisinin yüzde 65'ini temsil ettiğini, doğrudan yatırım çekme konusunda önemli başarı sağladığını kaydeden Yalçıntaş, Türk ekonomisinin de son 6 yıldaki büyümesini hatırlattı.

İki ülke arasında yapılması gereken daha pek çok iş olduğunu dile getiren Yalçıntaş, "İnanıyorum bu bize kalmış bir şey. Özel sektörün yapacağı birçok iş var. Bu gibi toplantıların iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı da iki ülke arasındaki ticaret hacminin yetersiz olduğunun altını çizdi.

AB'ye giriş sürecinde Türkiye'nin, Lüksemburg'dan öğreneceği çok şey bulunduğunu ifade eden Eczacıbaşı, Türkiye'nin katılım sürecinin beklenenden yavaş gittiğini, ancak kendilerinin bunu biraz daha güçlendirmek istediklerini söyledi.