"Bal verimliliğinin azaldığına dair şikayet gelmedi"

Tarım Bakanlığı, GDO'lu tohumlara bağlı olarak bal veriminin azaldığına dair kendilerine herhangi bir şikayetin ulaşmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) tohumlara bağlı olarak bal veriminin azaldığı ve kışın arıların telef olduğuna dair Tarım ve Köyişleri Bakanlığına intikal eden resmi ya da gayri resmi herhangi bir şikayetin bulunmadığı bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın-yayın organlarında, GDO'lu tohumların arıların ölümüne sebep olduğu, kaçak yollarla Türkiye'ye GDO'lu tohumlar girdiği, bu tohumların özellikle GAP bölgesine ekildiği ve bu tohumların arılarda verim düşüklüğü, kış mevsiminde de arıların ölümlerine sebep olduğu yönünde bazı yanlış haberlerin yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'de son yıllarda normal arı ölümleri dışında kayıtlar gözlenmediği ifade edilirken, GDO'lu tohumlara bağlı olarak bal veriminin azaldığı ve kışın arıların telef olduğuna dair bakanlığa intikal eden resmi ya da gayri resmi herhangi bir şikayetin bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, "Ayrıca haberlerde iddia edilen GAP bölgesinde kaçak GDO'lu tohum ekildiğine dair bir tespit de söz konusu değildir" denildi.

"Türkiye'de GDO'lu tohum yok"

Türkiye'deki tohumluklarla ilgili mevcut yasa ve yönetmelikler ile GDO'lu tohumlukların yasaklandığı ve bugüne kadar Türkiye'de kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların hiçbirinin GDO'lu olmadığı vurgulanan açıklamada, "Bakanlığımız tohumluk ithalatında GDO'lu tohumluk ithalatına ve ülkemizde GDO'lu tohumluk üretimine kesinlikle müsaade etmemektedir. İthalat aşamasında ithalatçı ve ihracatçı firmalardan ithal edilen tohumluğun 'GDO'lu olmadığına dair' taahhütname alınmaktadır" denildi.

Medyada çoğu zaman hibrit tohum ile GDO'lu tohumun birbirine karıştırıldığına işaret edilen açıklamada, hibrit veya melez tohumun GDO'lu tohum olmadığı ve hibrit tohumun aynı bitki türlerine ait ve uzak akraba konumunda olan iki bitki kümesi veya populasyonundan seçilen saf hatların veya bireylerin birbirleri ile çaprazlanması sonucunda elde edilen ilk nesil tohumluklar anlamına geldiği vurgulandı.