"Balyoz Planı"nda tutuklamaya itiraz reddedildi

"Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında 33 kişinin tutukluluğuna yapılan itirazlar reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - "Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında Tümamiral Semih Çetin, emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 33 kişinin tutukluluğuna yapılan itirazlar reddedildi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan emekli ve muvazzaf askerlerin avukatlarınca, çeşitli dönemlerde, tutuklamayı gerçekleştiren İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesine yapılan itiraz başvurularının değerlendirilmesi tamamlandı.

İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, Tümamiral Semih Çetin, emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 33 kişinin avukatlarınca yapılan başvuruları reddederek, bu şüphelilerin tutukluluğunun devamına karar verdi.

Heyet, Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı, Tümamiraller Semih Çetin, Aziz Çakmak ve Ramazan Cem Gürdeniz, Tuğamiral Turgay Erdağ, Albaylar Yüksel Gürcan, Levent Çehreli, Hasan Basri Aslan, Abdullah Zafer Arısoy, Ali Türksen, Mustafa Önsel, Taylan Çakır, Recep Yıldız, Murat Özçelik ve Yarbaylar Ertuğrul Uçar, Ali Rıza Sözen ve Hanifi Yıldırım'dan oluşan 18 muvazzaf subay ile emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, emekli Korgeneraller Metin Yavuz Yalçın ve Engin Alan, emekli Tümamiraller Özer Karabulut ve Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğgeneraller Mehmet Kaya Varol, İzzet Ocak ve Süha Tanyeli ile emekli Albaylar Suat Aytın, Bülent Tunçay, Ümit Özcan, Kubilay Aktaş, Ali İhsan Çuhadaroğlu ve Emin Küçükkılıç'dan oluşan 15 emekli subayın avukatlarınca 25 ve 26 Şubat ile 1, 2, 3 ve 4 Mart 2010 tarihlerinde yapılan itiraz başvurularıyla ilgili "tahliye" kararı vermedi.

Mahkeme Heyeti, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yürütme organını cebren iskat ve men etmeye teşebbüs" suçundan tutuklanan Bülent Tunçay, Süha Tanyeli, Çetin Doğan, Engin Alan, Ali Deniz Kutluk, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Mehmet Kaya Varol, Özer Karabulut, Ümit Özcan, Suat Aytın, Feyyaz Öğütçü, Metin Yavuz Yalçın ve İzzet Ocak'ın, "aleyhlerindeki mevcut delil durumu, üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, CMK'nın 100/3. maddesine göre katalog suçlardan olması, suçu işledikleri hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve delillerin henüz tam olarak toplanmamış olmasını" dikkate alarak, yapılan itirazların reddi ile tutuklulukların devamına "oy birliğiyle" hükmetti.

Mahkeme başkanından karşı oy

Heyet, aynı suçtan tutuklanan Taylan Çakır, Levent Çehreli, Hasan Basri Aslan, Ertuğrul Uçar, Ali Rıza Sözen, Ali Türkşen, Abdullah Zafer Arısoy, Turgay Erdağ, Semih Çetin, Aziz Çakmak, Ramazan Cem Gürdeniz, Hanifi Yıldırım, Yüksel Gürcan, Emin Küçükkılıç, Recep Yıldız, Mustafa Önsel, Murat Özçelik, Kubilay Aktaş, İhsan Balabanlı ve Bekir Memiş'ten oluşan 20 kişiyle ilgili yapılan itirazları da aynı gerekçelerle, "oy çokluğuyla" reddetti.

Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt, 20 kişinin tutukluluğuna yapılan itirazların reddedilmesine "karşı oy" kullandı.

Başkan Başkurt, 20 şüpheliyle ilgili "karşı oy" yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Şüphelilerin üzerlerine atılı suçun niteliğinin değişme ihtimali, delil durumu, sanıkların faal kamu görevlisi olmaları, kaçma, saklanma veya kaçacakları şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması, delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme olanaklarının söz konusu olmaması, belli ikametgah sahibi olmaları, bazı şüphelilerin daha ağır konumları olmasına rağmen savcılıkça serbest bırakılmış olması göz önüne alınarak, adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı konmak suretiyle bu şüphelilerin tahliyesi görüşünde olduğumdan çoğunluk görüşüne katılmıyorum."