"Başbakanlık'a tasarı göndermedik"

Gönül, "Tek tip askerlikle ilgili Başbakanlık'a tasarı göndermedik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Tek tip askerlikle ilgili Başbakanlık'a tasarı göndermedik" dedi.

Gönül, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim El Mafraci ve beraberindeki heyet ile makamında görüştü. Gönül, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Gönül bedelli askerliğe ilişkin bir soru üzerine, bedelli askerlik konusunda bir kanun çıkmasına gerek olmadığını vurguladı. Bedelli askerliğin  Askerlik Kanunu'nun 10. maddesine göre düzenlendiğini anımsatan Gönül, şöyle konuştu:

"Ancak Genelkurmayın ihtiyaç gösterdiği asker miktarından daha fazlası celp olursa o madde kendiliğinden yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu olmadı, sebebi de 2004'te hükümetin aldığı bir kararla, kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak, askerlik süresini kısaltmasından dolayıdır. Bu tarihte askerlik süresi kısalınca asker mevcudu da yüzde 17 azaldı. Bu bakımdan Genelkurmayın 'Celp fazladır, bedelliyi uygulayın' diye bir işaretini bugün beklemiyoruz. Bu nedenle hep 'gündemde değil' diyoruz. Mevcut kanun böyle diyor."

Bakan Gönül düzeltti

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlikle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığından Başbakanlık'a gönderilmiş bir kanun tasarısı bulunmadığını bildirdi.

Gönül yaptığı açıklamada, “tek tip askerlik” uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde konunun gündeme gelmiş olabileceğini belirten Gönül, “Konu görüşülmüş olabilir, ama Bakanlığımızdan Başbakanlık'a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Irak Savunma Bakanı: Bütün temennimiz sınırlı olması

Öte yandan, Gönül Savunma Bakanı Muhammed Casim El Mafraci, ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Gönül'ün makamındaki görüşmenin ardından iki bakan gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Irak Savunma Bakanı Muhammed Casim El Mafraci, Türkiye tarafından yurt dışına asker gönderme ile ilgili tezkerenin süresinin uzatılmasına ilişkin yapılan çalışmayı "takdirle karşıladıklarını" belirterek, "Bütün temennimiz sınırlı olması gerekiyor" dedi.

Bir gazetecinin Türkiye'nin yurt dışına asker göndermesiyle ilgili tezkere süresinin uzatılmasına yönelik çalışmalarla ilgili görüşünü sorması üzerine El Mafraci "Takdirle karşılıyoruz. Belki mecburiyetten dolayı bunun gibi bir tezkerenin devamını istediler. Bütün temennimiz sınırlı olması gerekiyor. İnşallah üçlü komutanın arasındaki bu işlerin çözümüne ulaşmamızı temenni ederim. Biz Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu konuda ne gibi zorluklar çektiğini takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir