"Bilhassa ananızı alın sandığa öyle gidin"

CHP Genel Başkanı Baykal, yerel seçimlerde mutlaka oy kullanmasını isteyerek, "bilhassa ananızı alın ve sandığa öyle gidin" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NİĞDE - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, vatandaşların 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde mutlaka oy kullanmasını isteyerek, "Çoluğunuzu, çocuğunuzu, eşinizi, babanızı ve bilhassa da ananızı alın ve sandığa öyle gidin" dedi.

Baykal, partisince Niğde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, meydanda toplanan vatandaşlara, "Nasılsınız? Halinizden memnun musunuz? Borçlarınızı ödeyebiliyor musunuz? Çiftçinin hali nice?" diye sordu.

Vatandaşların, "Halimiz kötü" demesi üzerine Baykal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ı kast ederek, "Sanma ki Türkiye sahipsiz, sanma ki Niğde sahipsiz" dedi.

Deniz Baykal, Niğde'de patates ve elma üretiminin yaygın olduğunu hatırlatarak, "Çiftçi olarak patates ve elma sizlerin yüzünü güldürmüyorsa, bunun sonucu nedir? Çiftçi borcunu ödeyemez hale gelmiştir. Fabrikalar çalışamaz hale gelmiş, işçi çıkarmaları yaşanmaktadır" dedi.

"Bu şartlar altında tarım zor kalkınır"

Türk ekonomisinin iyiye gitmediğini, her kesimden halkın sıkıntı yaşadığını kaydeden Baykal, "Bu şartlar altında tarım kalkınır mı? Tarım kalkınmazsa, Türkiye kalkınır mı?" diye sordu.

Tarımda girdi maliyetlerinin çok arttığını, buna karşılık çiftçinin ürününü değerinden satamadığını belirten Deniz Baykal, şöyle konuştu:

"Çiftçinin tarlasını sulamak için kullandığı su ve elektrik zamlı. Çiftçi bunun altından kalkamıyor. Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiye haciz geliyor. Sanayide kullanılan elektrik, tarla sulamada kullanılan elektrikten daha ucuz. Yani Hükümet, sanayiciyi elektrik parasını az alarak destekliyor. Çiftçiye bu destek yok. Çiftçinin borcu 158 milyon TL olmuş. Çiftçi haciz belasından kan ağlıyor, kan."

Başbakan Erdoğan'ın "Kredi kartı borçluları samimi ve dürüst değil" dediğini anımsatan Baykal, "Halk ıstırap içinde kıvranıyor. Kredi kartını ihtiyacı için kullanmış, ama ödeyecek gücü yok. Sen bu insanlara nasıl dürüst değiller, samimi değiller dersin. Bu insanlar senin ülkenin insanları" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı işsizlik rakamlarına da değinen Baykal, "Açıklanınca görüldü ki Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük rakamlarına ulaşılmış. Ama bu rakamlar da gerçeği yansıtmıyor. Vatandaşların yaşadığı gerçek işsizlik oranı, yüzde 20'dir. Yani işsizlik patladı" diye konuştu.

"Ananızı da alın öyle gidin"

Deniz Baykal, 29 Martta yapılacak yerel seçimlere herkesin katılmasını ve oy kullanmasını da istedi. Seçimlerde AK Parti Hükümetinin vatandaştan gereken cevabı alacağını ifade eden Baykal, "Çoluğunuzu, çocuğunuzu, eşinizi, babanızı ve bilhassa da ananızı alıp sandığa öyle gidin" dedi.

Yüksek Seçim Kurulunun aldığı bir kararla nüfus cüzdanında kimlik numarası yazılı olmayan vatandaşların oy kullanamayacaklarını da hatırlatan Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

"Siz tedbirinizi alın ve nüfus cüzdanlarınıza TC numaranızı yazdırın. Ancak bizler, Yüksek Seçim Kuruluna müracaat edeceğiz ve bu saçma kararını geri çekmesini isteyeceğiz. Bir insan yıllarca o nüfus kağıdıyla yaşamış, işlemlerini yapmış. Şimdi niye TC numarası istiyorsunuz? Böyle saçmalık olur mu?"

Miting sonunda Baykal, partisinin Niğde'deki belediye başkan adaylarını kürsüye çağırarak, vatandaşlardan destek istedi.

Bu arada, CHP Niğde Gençlik Kolları üyesi bir grup genç, Baykal'a, üzerinde "Bu da bizim gemimiz. Sermayesi alın terimiz" yazılı bir gemi maketi hediye etti.

Bir partili de annesini kucaklayarak, "Sayın Baykal, anamı da aldım, geldim" dedi.

Baykal da "Başım üstünde yeriniz var" karşılığını verdi.