"Birlikte çalışmaya devam etmeliyiz"

Büyükelçi Wilson onuruna düzenlenen kahvaltıda, Türk-Amerikan ilişkileri konu edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye ile ABD'nin, "iki müttefik" olarak birlikte hareket etmesi gerektiğini, bunun özgürlük, refah ve barış için önemli olduğunu söyledi.

Türk-Amerikan İşadamları Derneği Ankara Şubesi, Ankara'daki görev süresinin sona ermesi dolayısıyla Büyükelçi Wilson onuruna Sheraton Otel'de kahvaltı düzenledi.

Kahvaltıda konuşan Wilson, Türkiye ile birlikte birçok alanda birlikte mücadele ettiklerini kaydederek, bu alanlar arasında terör örgütü PKK ile mücadele, Irak, İran, Kafkasya, Kıbrıs, enerji yolları, Afganistan, NATO gibi konuları saydı.

Ankara'daki görevine başladığı 2005 yılından bu yana Türk-Amerikan ilişkilerinde önemli ilerleme sağlandığını ifade eden Wilson, bunun gerek Türkiye ve ABD, gerekse de bölgenin yararına olduğunu ifade etti.

Wilson, Türkiye'nin, ABD ve dünyanın gündemindeki birçok konuda önemli bir konumda yer aldığına değindi.

"Kristal kürem yok"

ABD'de tarihi bir seçimin ardından Barack Obama'nın başkan seçildiğine dikkati çeken Wilson, yeni dönemin neler getireceğine dair kendisine birçok soru yöneltildiğini, ancak elinde "kristal küre" olmadığını, gelecekle ilgili bir yargıda bulunamayacağını söyledi.

Wilson, Türkiye ve ABD'nin, Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bugün de, özgürlük, refah ve güvenliği teşvik eden "iki başarılı müttefik" olmayı sürdürdüğünü söyledi.

21. yüzyılda yeni tehditlerle karşı karşı olduklarına, barış ve özgürlük için verilen mücadelenin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Wilson, bu mücadelede Türkiye'nin ön saflarda yer aldığını dile getirdi.

Wilson, iki ülke arasında bazı sorunlar olabileceğini, ancak bunların konuşularak halledilebileceğini, farklılıkların bu şekilde giderilebileceğini ifade ederek, Türkiye ile ABD olarak 50 yıldır ortak çıkarları paylaştıklarına işaret etti. Wilson, Türkiye ile ABD'nin birlikte hareket etmeye devam etmelerinin özgürlük, refah ve barış için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de çok güzel ve mutlu zamanlar geçirdiğini, Türkiye'nin dünyadaki en güzel ülkelerden biri olduğunu kaydeden Wilson, Türkiye'ye tekrar gelmeyi ve bağlarını asla koparmamayı düşündüğünü ifade ederek, Türkiye'de çok sayıda arkadaş edindiğini ve onlarla görüşmeyi sürdürmek istediğini sözlerine ekledi.

Wilson'a konuşmasının ardından, dernek tarafından bir bağlama hediye edildi.