"Bizim ineklerimiz birer fabrika"

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, "Hiç farkında değiliz aslında, bizim ineklerimiz sadece üretim katma değer yaratmıyor, kendilerinden sermaye üretiyorlar." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AKSARAY- Sütaş Uygulamalı Hayvancılık Eğitim Merkezi'nin ikincisi Aksaray'da düzenlenen törenle açıldı.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde açılan Uygulamalı Hayvancılık Eğitim Merkezinin Tarım Bakanlığı, Aksaray Üniversitesi ve Sütaş işbirliğinde imzalanan protokoller kapsamında hizmete girdiğini ifade etti.

Yılmaz, sütçülüğün insanların beslenmesinin en değerli en temel unsurlardan olan çok önemli bir faaliyet alanında bulunduğunu belirterek, sütçülüğün bir memleketin kalkınma, gelişme sürecinde hem insan kaynağını en iyi şekilde beslemek için hem de sürdürülen ekonomik faaliyetin gelir yaratmasında önemli parametrelerinden birisi olduğunu söyledi.

Hayvancılığın, Türkiye'nin gelişmesinde büyük katkı sağladığını ifade eden Yılmaz, "Hiç farkında değiliz aslında bizim ineklerimiz bir fabrika. İneklerimiz, sadece üretim katma değer yaratmıyor, kendilerinden sermaye üretiyorlar, servet üretiyorlar. O bakımdan gelişmiş ülkelere bakıldığında onların gelişmişlik sürecinde sütçülüğe çok önem verdikleri, sütçülüğün, sermaye birikiminin onların aslında kalkınmasının temelindeki sermaye birikiminden önemli bir pay aldığını görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin hayvancılığa gerekli önemi vermediğini iddia eden Yılmaz, süt sektörünün de hayvancılığa bağlı olarak geri kaldığını söyledi.

Sütçülükten gelir elde edemeyen köylülerin şehirlere göç ettiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sütçülükte olduğu gibi her ay sonunda düzenli gelir getiren bu faaliyet alanında ısrar etseydik, bugün şehirlerimiz yaşanmaz hale gelir miydi? Burada düzenli geliri olan köylü servet birikirken gider miydi büyük şehre? Biz bu işte sosyal politikalar bakımından hem de ekonomik kalkınma ve gelir yaratma bakımından da hatalar yaptık. Ancak şimdi hiç olmazsa bunun eksik olduğunu biliyoruz. Bu tecrübeyi yaşadık. Yine bu toprak, bu ülke kendi içinden bu sektörün sadece bir ticari faaliyet alanı değil, aynı zamanda bir sosyal sorumluk alanı olduğunu kavrayan firmalar çıkarttı."

10 bin kişiye eğitim

Sütçülüğün nasıl yapılacağının bilinmesi gerektiğini, bunun temel taşlarından en önemli unsurun ise eğitim olduğunu belirten Yılmaz, "Sütçülüğün bereketinden yeteri kadar istifade edeceksek, sütçülüğün kadir kıymetini bilelim. Sütçülüğün nasıl yapılacağını bilmek zorundayız. Burada hep birlikte bu bölgeye önemli bir eğitim merkezi kuruyoruz. Sütaş'ın eğitim programlarından istifade etmiş birçok üretici var. 80 vilayetten 10 bini aşan insana Karacabey'de Uludağ Üniversitesi ve Tarım Bakanlığı işbirliğinde eğitim verdik. Gençler yaşlılar, kadınlar erkekler bu eğitimi aldı. Sütçülük gönüllüleri olarak Türkiye'ye yayıldılar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir