"Bosna Hersek'te yatırım yapma zamanı"

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç, Türk yatırımcıları yatırıma davet etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ile Konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeliko Komşiç ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Silajdziç ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, Türkiye olarak Bosna Hersek'in birliğine ve bütünlüğüne önem verdiklerini vurgularken, Silajdziç Türk yatırımcıları Bosna Hersek'te yatırıma davet etti.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve üyelerinin birlikte Türkiye'yi ziyaret etmesinin bu ülkenin Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini anlatan Gül, konuklarının gösterdiği bu ilginin kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Bosna Hersek'te barışı sağlayan Dayton Anlaşması çerçevesinde faaliyet gösteren "Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu"nun etkin bir üyesi olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bosna Hersek'in egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması ve bu ilkelerin hiçbir şekilde sorgulanmaması yönündeki çabalarımız sürdürülmektedir. Balkanlarda kalıcı barışa önem veren Türkiye, Bosna Hersek'in çok kültürlü yapısını desteklemiş, bu yöndeki politikasını uluslararası platformlarda her fırsatta somut biçimde ortaya koymuştur. Bu açıdan Türkiye, Bosna Hersek bilincinin yerleşmesi için Bosna Hersek'in birliğine, bütünlüğüne çok önem vermekte, tüm etnik gruplarla çok yakın ilişki içinde olmakta ve onlara eşit mesafede hareket etmeye özen göstermektedir."

 "İyi ilişkiler bölgeye olumlu yansıyacak"

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ise Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Biz burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz" diye konuştu. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden memnun olduklarını kaydeden Silajdziç, iyi olan ekonomik ilişkilerin de en kısa zamanda daha iyi bir noktaya gelmesini temenni etti. Enerji konusunda özellikle su alanında ülkesindeki potansiyellerin büyük bölümünün kullanılmadığını belirten Silajdziç, ormancılık ve turizm sektöründe de ilerlemeler beklendiğini söyledi.

Silajdziç, bu çerçevede Türk yatırımcılara seslenerek, "Şimdi Bosna Hersek'te yatırım yapma zamanıdır. 1-2 yıl sonra her şey çok daha pahalı olacak" diye konuştu. İki ülke arasındaki ikili ve çok taraflı ilişkilerin çok iyi olduğunu ifade eden Silajdziç, iyi ilişkilerin bölgeye olumlu şekilde yansıyacağını kaydetti.

Küreselleşme döneminde nasıl davranılacağının örneklerden öğrenilmesi gerektiğini belirten Silajdziç, bu çerçevede Bosna Hersek'in bir model olduğunu ve bugüne kadar edindiği tecrübeleri herkese sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

"Hukuk çerçevesinde gereken yapılsın; insanlar ölmesin"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Silajdziç, Gürcistan ile Rusya arasındaki anlaşmazlığa yönelik değerlendirilmesinin sorulması üzerine, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyinin resmi gündeminde henüz bu konuya değinmediğini ve bir karara varmadıklarını belirtirken, ancak bu konuda ortak bir tutumları olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'in acılı günlerinden sonra sivil kurbanların olduğu yerlere duyarlılık gösterdiklerini, sivillerin bunlara maruz bırakılmamaları gerektiğini düşündüklerini kaydeden Silajdziç, "Uluslararası hukuk çerçevesinde gereken yapılsın, yeter ki insanlar ölmesin" dedi.