"BSMV kalkarsa VOB'da likidite ve derinlik artar"

VOB Genel Müdürü Dönmez, 1 Eylül tarihinden itibaren VOB'da yapılan işlemlerden elde edilen karların BSMV'den muaf hale geleceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, Banka Sigorta Muamele Vergisinin (BSMV) kalkmasının, başta döviz vadeli işlem sözleşmeleri olmak üzere VOB'da likiditeyi ve derinliği artıracağının düşünüldüğünü kaydetti.

Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren VOB'da yapılan işlemlerden elde edilen karların BSMV'den muaf hale geleceğini belirterek, "Özellikle döviz sözleşmelerinde haksız rekabete yol açan ve Borsamız işlem hacmine olumsuz etki yapan BSMV'nin kalkmasının, başta döviz vadeli işlem sözleşmeleri olmak üzere VOB'da likiditeyi ve derinliği artıracağı düşünülmektedir" dedi.

Yeni stopaj düzenlemesi ile özellikle VOB'daki döviz vadeli işlem sözleşmelerinde işlem yapmayı düşünen reel sektör şirketlerine yüzde 0 oranında stopaj uygulanacağını ifade eden Dönmez, bununla özellikle VOB döviz vadeli işlem sözleşmelerine ilginin artmasını beklediklerini kaydetti.

Düzenleme

VOB faaliyetlerinde uzun süredir tartışma konusu olan BSMV ve stopaj konusunda, 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6009 sayılı Kanun" ile VOB'da gerçekleşen işlemlere ilişkin BSMV ve Stopaj uygulamaları değiştirildi.

Yayımlanan Kanunun 2. maddesinde yapılan düzenleme ile başta bankalar ve aracı kurumlar olmak üzere BSMV mükellefi kurumların VOB'da gerçekleşen işlemlerinden doğan karlarına uygulanmakta olan yüzde 5 oranındaki BSMV kaldırıldı. Bu düzenleme 1 Eylül 2010'da yürürlüğe girecek.

Bu kanunun 4. maddesinde yapılan düzenlemeyle de 1 Ekim 2010'dan itibaren, sermaye piyasası kazançlarında yüzde 0 stopaj uygulanacak kurumlar arasına Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar da dahil edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir