"Bu popülist hareketlere seçim striptizi denebilir"

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün'den, CHP'den gelen 'seçim hovardalığı yapıyorlar' cümlesine ilginç cevap

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA  - AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP'nin açılımlarını değerlendirirken, "Bu popülist hareketlere seçim striptizi demek de mümkündür" dedi.

Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret ederek, seçilen yeni yönetimi kutlayan Ergün, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ergün, CHP'nin açılımlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, siyasi partilerin zaman zaman kendi politikalarını değerlendirdiğinde nerelerde yanlış yaptıklarını ve nelerin eksik olduğunu görmeye çalıştığını kaydetti.

CHP'nin şimdiye kadar politikalarını değerlendirdiğinde kendisi açısından bazı noktaların eksik kaldığını ve bu konularda mutlaka bazı adımlar atması gerektiğini ifade eden Ergün, şunları söyledi:

"Türkiye'de demokrasi, sade vatandaş rejimidir. Tüm dünyada böyledir. Sade vatandaş veri olarak kabul edilir ve o veri üzerinden politikalar inşa edilir. Siyaset ile vatandaş arasında bir interaktif ilişki de vardır. Bazen siyaset vatandaşı etkiler ama çoğu zaman da siyaseten vatandaştan etkileniliyor olması lazım gelir. Onu veri kabul ettiği için...

CHP, bu konuda vatandaşı veri kabul eden ve onun üzerine politika inşa eden bir siyaset geliştirmek yerine, bence şimdiye kadar kendisini merkeze koyan ve vatandaşı kendi istediği gibi şekillendirmeyi düşünen bir siyaset takip etti. Ama bunun demokraside bir karşılığının olmadığını da gördü. Toplumda bir karşılığı olmadı bu siyasetin. Çünkü, toplum değişimini, dönüşümünü kendisi gerçekleştiriyor, kendi iç dinamikleriyle bir değişim, bir modernleşme süreci yaşıyor. Bu modernleşme sürecine tepeden baskı yapılması anlayışını, toplum genel olarak kabul etmiyor. CHP, bence bunu geç de olsa görmüş oldu ve açılım yapma ihtiyacı hissettiğini ortaya koydu. Bu ihtiyacın hissedilmesi açısından baktığımız zaman, doğru bir ihtiyaç tespitinde bulundu.  Doğru bir şeyi hissetti. Yani, bir açılım yapması, kendisini halka daha yakın bir yerde konumlandırma isteği, siyasi bakımdan doğru bir istektir."

"bu yaptıklarınız ne, bunlar seçim striptizi"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bazı devlet icraatlarını eleştirdiğini ve "seçim hovardalığı yapıyorlar" dediğini hatırlatan Ergün, "Biz, o zaman CHP'nin 'açılım' adı altında yaptığı şeylere, CHP siyasetinin nerelerinde kendi ayıbını ortaya çıkaran bir politika ortaya koyduğunu söyleyebilir? Bir yönüyle de gerçekten bu popülist hareketlere 'seçim striptizi' demek de mümkündür. Daha ne söylenebilir? Gerçekçi bir tarafı yok. Siz, bizi bu şekilde eleştirip 'seçim hovardalığı yapıyorsunuz' derseniz, o zaman birileri kalkar size 'bu yaptıklarınız ne, bunlar seçim striptizi' der. Bunların bu toplumsal, politika karşılığı ve değeri yoktur diye düşünülebilir" diye konuştu.