"Bütçe açığını yüzde 3'e indirin"

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'ın en geç 2011 yılına kadar kamu sektöründeki harcamalarını düşürmesi gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA – Avrupa Komisyonu'nun Bulgaristan'dan bütçe açığını yüzde 3,9'dan yüzde 3'e indirmesini istediği bildirildi.

Avrupa Komisyonu basın bürosundan yapılan açıklamada, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği(AB) istatistik kurumu Eurostat'a sunduğu bütçe ve bütçe açığı parametrelerinin analiz edildiği belirtilerek, "Avrupa Komisyonu ülkenin bütçe açığının yüzde 3,9 dan yüzde 3' indirilmesini talep etmektedir" denildi.

Açıklamada, ekonomik kriz gözönünde bulundurularak Bulgaristan'ın en geç 2011 yılına kadar kamu sektöründeki harcamalarını düşürmesi ve daha önce planlanan yapısal reformları da tamamlaması gerektiği dile getirildi.

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'nin yanı sıra İspanya, Portekiz, Romanya ve Macaristan'a da alınması gerekli ekonomik tedbirler konularında çeşitli uyarılarda bulundu.

Avrupa Komisyonunun Bulgaristan'la ilgili analizde ülkenin bütçe açığını kontrol altına alamaması durumunda bazı Avrupa fonlarının kesilebileceği uyarısı da yapıldı.

Avrupa Komisyonu ayrıca, alınacak önlemlerin Brüksel'e düzenli olarak rapor edilmesini talep etti.

Bulgaristan'ın geçen yıl Eurostat'a bütçe açığını gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 0,7'sini oluşturduğunu beyan etmiş ancak geçen Nisan ayında yeni beyanda bulunarak rakamı yüzde 3,9'a yükseltmişti. Maliye Bakanı Simeon Dyankov, bütçe açığındaki şok artışı "Farklı hesaplama yöntemi ve son anda çıkan eski borçlarla" açıklamaya çalışmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir