"Bütün dünyada barışı savunmalıyız"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da, dış politikada yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AFYONKARAHİSAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bakın bütün komşularımızla kavgalıyız. Neden kavgalıyız? Hangi gerekçeyle kavgalıyız? Bize diyorlar ki benim ülkemin çıkarlarını savunmak için dış politikanı oluştur. Ben neden başka ülkelerin çıkarlarını savunmak için dış politika oluşturayım. Benim ülkemin çıkarları yok mudur?" dedi.

Kılıçdaroğlu, Dinar ilçesi ziyaretinde vatandaşlarla bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, siyasetin ülkenin çıkarları üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

"Siyaset dış politikada başka ülkelerin çıkarı üzerine inşa edilirse sonunda gelir siz duvara çarparsınız" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bakın bütün komşularımızla kavgalıyız. Neden kavgalıyız? Hangi gerekçeyle kavgalıyız? Bize diyorlar ki 'benim ülkemin çıkarlarını savunmak için dış politikanı oluştur'. Ben neden başka ülkelerin çıkarlarını savunmak için dış politika oluşturayım. Benim ülkemin çıkarları yok mudur? Neden ben Suriye'nin iç işine karışıyorum? Irak'ın iç işine karışıyorum? Neden orada Müslüman kanı akarken bir takım insanların eline silah verip oraya gönderiyorum? Git komşunu öldür, git kardeşini öldür diyorum. Buna şiddetle itiraz ediyoruz. Bu coğrafya da bize babalarımızın dedelerimizin bir nasihatı var. Onu dinlemek için hep beraber kulak kabarttık. Hep beraber bugüne kadar bize diyorlardı ki 'Yurtta barış dünyada barış'. 'Barışı eğemen kılacaksınız bu topraklarda' diyorlardı. Mevlana bu toprakların insanı, Hacıbektaşı Veli bu toprakların insanı. Onlar insan sevgisini Anadolu topraklarında yeşerttiler. Onlar kimseyi ötekileştirmediler. Onlar bütün dünyaya en güzel şekilde hitap ettiler. O zaman bu topraklarda yaşayan onların evlatları olarak sadece barışı burada değil bütün dünyada eğemen kılmalıyız."

"Bütün dünyada barışı savunmalıyız"
Bütün dünyada barışın savunulması gerektiğini bildiren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Barışı savunmayıp dünyada yalnız kalırsanız ne olur? Çıkarsınız televizyon ekranına başlarsın ağlamaya. Ya arkadaş sen başbakan mısın, ağlayan adam mısın? Bir duran adam vardı, bir gülen adam vardı şimdi bir de ağlayan adam çıktı. Olacak şey değil. Eğer bir ülkenin başbakanı ağlamaya başlarsa bilin ki orada sorun var. Sen başbakansın çözüm mevkindesin sen sorunları çözeceksin sen sorunları çözemeyip ağlamaya başlarsan kendi haline ağlıyorsun demektir. Ağlamak ülkeyi yönetenlere yakışmaz. Hiçbir ülkenin başbakanı çaresiz kalıp ağlamaya başlamamıştır bizimkinden başka." 

Ülkenin temiz ve düzgün siyasete, birbirini seven, çatışma kültüründen arınmış bir siyasete ihtiyacı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu ülkede özgürce düşüncelerini ifade edecek bir anlayışa ihtiyaç var. Geçmişte Anavatan Partisi, Demokrat Parti, Doğruyol Partisi gibi ayrışmış olabiliriz. Bakın az önce saydıklarımın cumhuriyetle hiçbir sorunu yoktu. Şimdi cumhuriyet için birleşeceğiz. Ne diyor vali 'Türkiye Cumhuriyeti yazacaktım da tabela dar geldi' diyor. Olacak şey mi bu? Sen devletin valisisin. Sen Türkiye Cumhuriyeti'nin valisisin. Sen bunu nasıl söylersin. Ne oluyor o vali yerinde oturuyor. Koltuğunda oturuyor. Ben bunu kabul etmiyorum. İçime sindiremiyorum. Çünkü bu Türk Bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti bize dedelerimizin armağanıdır. Türkiye Cumhuriyeti ve onu oluşturan bizler ne yaparlarsa yapsınlar bayrağımız gönderde şerefle dalgalanacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin adını onurla yazdıracağız. Ne yaparlarsa yapsınlar bu topraklar da yaşayan her yurttaşımızı sevgiyle özlemle kucaklayacağız."

Kılıçdaroğlu, Sandıklı ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldikten sonra, Sandıklı Belediye Başkanı Vekili Cemal Öz'ü de makamında ziyaret ederek ilçe hakkında bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu daha sonra Başmakçı ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi.