"Bütün gücümüzle Taksim'de olacağız"

İstanbul Valisi Güler, "olumsuzluk yaşanmaması için İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Kazancı Yokuşu'nu tümüyle giriş ve çıkışa kapatacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- "Huzur ve güven içinde geçmesini beklediğim bu 1 Mayıs, gelecek yıllar için önemli bir referans olacaktır. Yeni bir başlangıç teşkil edecektir" dedi.

Vali Güler, 1 Mayıs'a yönelik alınan güvenlik ve ulaşım önlemlerine ilişkin açıklama yaptı. Altı işçi ve memur konfederasyonunun Taksim Meydanı'nda kutlama için ortak başvuruda bulunduklarını hatırlatan Vali Güler,  yasaya göre miting alanı olmamasına rağmen 32-33 yıldan beri ısrarla dile getirilen bu talebi, Hükümetten gelen konunun çözümü yönündeki talimatları dikkate aldıklarını söyledi. Vali Güler, "yeni bir gerilime izin vermemek için demokratik açılımın getirdiği bir serbestlik ortamı içinde, hatta birtakım tabuların da yıkılması amacıyla Taksim Meydanı'nı, kutlama için tahsis ettiklerini" belirtti. 

Sendikalar ve emniyet yetkililerinin, alınan tedbirleri karşılıklı olarak planladıklarını, yarın saat 14.00'de yapılacak İstanbul İl Güvenlik Komisyonu Toplantısı'nda, çalışmaların son bir kez değerlendirileceğini bildiren Güler, trafik ve güvenliğe ilişkin detaylı bilgilerin toplantıdan sonra verileceğini söyledi.

"Sendikalarla ortak önlem aldık"

Muammer Güler, Taksim'in, ticaret, turizm, kültür, konaklama ve eğlence mekanı olması nedeniyle böyle büyük bir etkinliğin trafik, ulaşım, diğer kamu hizmetleri, orada bulunan insanların günlük hayatları veya İstanbul'un genelini etkileyebilecek birtakım olumsuzlukların yaşanmasına neden olabileceğine işaret ederek, beklentilerinin bu günün amacına uygun olarak kutlanması olduğunu ama geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzlukların da hemen akla geldiğini söyledi.

Daha önceki yıllarda, alanı, "emekçilerin gücünü kullanmak suretiyle illegal faaliyetlerin veya yasa dışı birtakım gösterilerin merkezi haline getirmek isteyenlerin" olduğuna işaret eden Güler, bu tür şeylerin olabileceğini düşündüklerini, bu nedenle sendikalarla ortak önlemler aldıklarını anlattı. Güler, sendikaların görevlendireceği kişilerin alan içinde olacağını,  emniyetin oluşturacağı geniş bir bariyer içinde insanların düşünce ve ifade özgürlüklerini en iyi şekilde kullanabileceklerini, bu arada başkalarının haklarının kullanılmasına engel olunmaması bakımından trafik, güvenlik, ulaşım, sağlık gibi diğer tedbirlerin alındığını kaydetti.

Bu 1 Mayıs gelecek yıllara referans olacak

Vali Güler, katılımcıların Dolmabahçe, Halaskargazi ve Şişhane tarafından üç ayrı koldan yürüyerek Taksim'e geleceklerini belirterek, güvenlik tedbirlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Divan Kavşağı'nda, Tarlabaşı'nda Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü ve Gümüşsuyu Hastanesi önünde oluşturacağımız kontrol noktalarından emekçileri alana kontrollü olarak alacağız. Sendikalardan oluşan tertip heyetinin öngördüğü sloganlar, afişler, pankartlar, flamalar, hatta konuşmalar konfederasyonlar tarafından belirlendi. Biz de kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazı olumsuzlukların yaşanmaması için İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Kazancı Yokuşu'nu tümüyle giriş ve çıkışa kapatacağız. Ve alan içerisinde ağırlıklı olarak sendika görevlileri bize alınacak tedbirlerde yardımcı olacaklar. Polisimiz geniş bir güvenlik ağı oluşturacak. İstanbul polisi ve dışardan da 3 bin 500 polis takviyesiyle bütün gücümüzle Taksim'de olacağız. İstanbul'da 33 bin polisimiz var. Biz tabii gerekirse jandarma ve diğer kuvvetleri planlama içine aldık. Dışardan gelen 3 bin 500 kişilik emniyet gücünü de kattığımızda yeteri kadar kişiyle İstanbul'da, diğer emniyet ve güvenlik tedbirlerini de aksatmadan, günlük hayatı hiç etkilemeyecek bir tedbir planlaması içinde bu önlemleri alacağız."

Vali Muammer Güler, "Geçmişte o alanda önemli sıkıntılar yaşanmıştır. Bunun tekrar yaşanmaması, emek ve dayanışmanın bir şölen halinde, öteki yıllarda da rahatlıkla kutlanabilmesi ve İstanbulluların da bundan bir zarar görmemesi, oraya gelen insanların da herhangi bir sıkıntı yaşamaması açısından sendikalarımızın çok duyarlı davranacaklarına inanıyoruz. Demokratik açılımın getirdiği, milli birlik ve kardeşlik ortamı içinde buna uymayacak davranışlardan kaçınılmasını istiyorum" dedi.

1 Mayıs şölenine katılacak herkesin coşkuyla bu işe iştirak etmesini ve bu işin kendi disiplini, kuralları ve amacı içinde gerçekleşmesini dilediklerini ifade eden Güler, "Bu 1 Mayıs, gelecek yıllar için önemli bir referans olacaktır. Yeni bir başlangıç teşkil edecektir. Geçmişte yaşanan sıkıntıları akla getirmeyecek bir düzenleme de olacaktır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir