"Cumhurbaşkanı Anayasayı ihlal etti"

CHP'li Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet yasasını onaylayarak Anayasayı ihlal ettiğini ileri sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Sayın Cumhurbaşkanı, kusurları olduğunu ve bu konuyu hükümetle müzakere ettiğini itiraf ettiği halde internet yasasını onaylayarak anayasayı ihlal etmiştir" dedi. 

Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, İnternet Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasını, "Hükümet-Köşk ittifakıyla ifade özgürlüğünün askıya alınması" olarak değerlendirdi.

Bu durumun TBMM iradesinin hiçe sayılması anlamına geldiğini de ileri süren Tanrıkulu, "Sayın Cumhurbaşkanı, kusurları olduğunu ve bu konuyu hükümetle müzakere ettiğini itiraf ettiği halde İnternet Yasasını onaylayarak Anayasayı ihlal etmiştir" görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanının, TBMM tarafından kabul edilmiş ve kendisine gönderilmiş bir yasayı ya onaylayacağını ya da onaylamadan Meclis'e geri gönderebileceğini vurgulayan Tanrıkulu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Özrü kabahatinden beter" 

"İfade özgürlüğüne, Anayasada düzenlenmiş olan hak ve hürriyetlere açıkça aykırı olduğu malum bir yasayı imzalaması bir yana, Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu yasadaki kusurları gidermesi konusunda hükümetle anlaşma yaptığını açıklaması da özrü kabahatinden beter bir açıklamadır. Zira Cumhurbaşkanı, Meclis'i bu süreçten diskalifiye ederek doğrudan hükümetle anlaşmıştır. Bu anlaşmanın arkasında ne tür siyasi hesapların yattığı da ileride ortaya çıkacaktır. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı'nın, yasadaki iki önemli 'kusurun' başka bir düzenlemeyle giderileceğini açıklaması kabul edilemez. Zira hükümetin öngördüğü düzenleme de yasadaki antidemokratik uygulamayı ortadan kaldırmayacaktır. Yasanın düzeltilmesi için önümüzdeki günlerde çıkarılması öngörülen düzenleme arasında geçecek süre, Anayasaya aykırı uygulamanın onaylanması manasına gelir ki bunun da mesuliyeti bizzat Sayın Cumhurbaşkanı'na aittir."

Bu konularda ilginizi çekebilir