"Diplomasi hem Türkiye hem Azerbaycan için"

Cumhurbaşkanı Gül, Çek Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kafkasya diplomasisinin hem Türkiye hem Azerbaycan için olduğunu ifade ederek, "Günü geldiğinde herkes bunu takdir edecek" dedi.

Resmi ziyaret için Çek Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilere dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine, her bağımsız ülkenin kendi iç ve dış politikasını tayin etmede özgür olduğunun altını çizerek, "Biz her zaman Azerbaycan'ı düşünürüz, Azerbaycan da bizi düşünür. Yürütülen diplomasi hem Türkiye hem Azerbaycan için. Günü geldiğinde herkes bunu takdir edecek" dedi.

"Taksim sembolik anlam ifade ediyor"

Gül, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması talepleriyle ilgili görüşmesi ya da talimatının olup olmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Bu bayram büyük topluluklarla coşkuyla kutlanmalı. Büyük kalabalıkların güvenli bir şekilde nerede bir araya geleceğini en iyi devletin yetkilileri bilir. Bunları da sendikalarla paylaştım. 1977'deki elim olaydan sonra sendikalar için Taksim sembolik anlam ifade ediyor. Onu da anlamamız gerekir. Şu da bir gerçek ki sonradan tatsızlığa meydan vermemesini temin etmek gerekir. İstanbul Valisi ve hükümetin samimi görüşleri dikkate alınmalı. Bu konularda inatlaşma fayda getirmez."

"Terörle mücadelede güçlü işbirliği var"

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Barack Obama ve Genelkurmay Başkanı Mike Mullen'in Türkiye ziyaretlerinde teröre karşı işbirliğinde yeni bir aşamaya gelinip gelinmediğinin sorulması üzerine, Türkiye ile ABD arasında terörle mücadele konusunda güçlü bir anlayış ve işbirliği olduğunun altını çizdi. Bunun daha da güçlenerek yeni safhalara ulaşmasını her iki ülkenin de arzu ettiğini belirten Gül, bu yönde çalışmalar yapıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Gerek Obama gerek Genelkurmay Başkanı'nın ziyaretinde Türkiye'den herhangi bir talep istek söz konusu olmadı. Bunu, spekülasyonları önlemek için bütün dürüstlüğümle söylemek isterim" diye konuştu.