"Duvar resminden korkuyorlar"

1976-1980 yıllarında sanat, sanatçı hakları ve örgütlenmeleri, duvar resimleri, siyaset ve kitlesellik üzerine bir araştırma ve arşiv projesi olan sergi, 31 Ocak-21 Nisan tarihleri arasında SALT Beyoğlu'nda görülebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - "Duvar resminden korkuyorlar" sergisi, 31 Ocak-21 Nisan tarihleri arasında SALT Beyoğlu'nda görülebilecek.
SALT Beyoğlu'ndan yapılan açıklamaya göre, 12 Eylül öncesi kültür üretiminin özgül bir yönüne odaklanan sergi, Haziran 1976'da dönemin yerel belediyesinin davetiyle 13. Antalya Uluslararası Film ve Sanat Festivali'ne katılan sanatçıların yaptığı duvar resimleri ve sokak heykellerinin "macerası"yla başlıyor, farklı meslek gruplarının yanı sıra çeşitli edebiyatçı, eleştirmen, tiyatrocu ve sinemacılardan oluşan bir grubun 11 Eylül 1980 akşamı, Kuşadası Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Açık Hava Sineması'nda çektirdiği fotoğrafla sonlanıyor.
Sergi, duvar resimleri, siyaset ve kitlesellik üzerine yapılan projelerin izini sürerken, sanatçı hakları, sanatın toplum, ekonomi, emek ve siyasetle birebir ilişkisi ve sansür uygulamalarını inceliyor. 1976-1980 yıllarında devletin kültür politikaları hakkında zamanının tartışmalarını da yeniden gündeme getiriyor.
Fotoğraflar, basılı kaynaklar ve döneme ilişkin söyleşileri içeren sergide, Görsel Sanatçılar Derneği'nin 1977'de düzenlediği "1. Mayıs Sergisi"nin bir kısmının yeniden kurulumu da yer alıyor. Sergiye, dönemin farklı kültürel alanlarını kapsayan kamuya açık tartışma ve film gösterimleri eşlik ediyor.
Araştırması sürdürülen, henüz erişilmemiş yazılı ve görsel belgelere açık olan sergide, dönemin kültür aktörleri ve dönemi hatırlayanlardan bu arşivi zenginleştirmeleri, varsa yanlışları düzeltmeleri, boşlukları doldurmaları ve yeni tartışmalar açmaları da bekleniyor.
"Duvar resminden korkuyorlar", 1976-1980 yıllarında sanat, sanatçı hakları ve örgütlenmeleri, duvar resimleri, siyaset ve kitlesellik üzerine bir araştırma ve arşiv projesi özelliği taşıyor. Sergi, 31 Ocak-21 Nisan tarihleri arasında SALT Beyoğlu'nda gezilebilecek.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir