"E-devlet uygulaması zorunlu görüyoruz"
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, e-devlet uygulamalarını zorunlu gördüklerini ve buna yönelik çalışmalarının sürdüğünü söyledi
ANTALYA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, demokrasinin geliştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin artırılması için e-devlet uygulamalarını zorunlu gördüklerini, bu hedefe yönelik çalışmaları hızla sürdürdüklerini bildirdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Antalya'da bugün başlayan, e-devlet konusunda deneyimlerin paylaşılması ve bu alanda ülkelere arasındaki işbirliği olanaklarının ele alındığı "Kamu Yönetiminde e-Dönüşüm: e-Devletten e-Yönetişime" konulu uluslararası konferansın açılış oturumuna katıldı.
Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) öncülüğünde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP), Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ile İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'nin (SESRIC) katkı ve işbirliğiyle düzenlenen konferansın açılışında konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin e- devlet konusundaki faaliyetleri ve hedefleri konusunda bilgi verdi.
"Artık elinde cep telefonu olmayan bir insan, bir vatandaş düşünemez hale geldik" diyen Bakan Yıldırım, gerek ticaret, gerek devlet, gerekse seyahat anında işlerin bir çoğunun bulunduğu noktadan cep telefonu ya da bilgisayar ile yapılabildiğini anımsattı. Bakan Yıldırım bu noktada kamu yöneticilerinin görevinin vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Artık bilgisayar okur yazarlığı günümüzde zorunlu hale geldi. Hizmetlerin sunulması elektronik ortamda olacak. Sunulacak hizmetlerin kalitesinin artırılması lazım. Çok bileşenli bir konu bilgi toplumu. Küresel anlamda ülke düzeyinde demokrasinin gelişmesi, şeffaflığın ve hesap verilebilirliği gerektiriyor. Artık bilgiyi doğrulamak için bir gün sonrasını beklemiyoruz. İnternet üzerinden anında doğruluğu kontrol edilebiliyor. İşte böyle şeffaf ve hesap verilebilirlik oranı yüksek alandan bahsediyoruz. Burada da herkese görev düşüyor ve en büyük görev kamu yöneticilerine, devlet görevlilerine düşüyor."
60 milyonunun bilgisayar okur yazarı olması hedefleniyor
Bakan Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin yaşamın her alanına girmesiyle, klasik devlet yönetimi anlayışında da değişikliklerin kendisini dayattığını belirterek, devlet yönetiminde, bilgiyi yöneten, bilgiyi vatandaşlara ulaştıran bir yönetim yapısına hızla geçildiğini anlattı. Türkiye'nin bu noktada elini erken tutarak, 2003 yılından itibaren önemli hedefleri belirleyerek uygulamaya koyduğunu ifaden eden Bakan Yıldırım, bu çalışmalar sonucu Türkiye'nin şu anda 7 milyon geniş bant internet abonesi ve 39 milyon internet kullanıcısına ulaştığını, bunun da nüfusun yüzde 55'ine denk geldiğini belirtti.
Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"2013 hedefleriyle Türkiye nüfusunun en az 60 milyonunun bilgi toplumu, bilgi toplumunun gereği olan bilgisayar okur yazarı olmasını hedefliyoruz. Bilgiyi üretebilirsiniz, ona sahip olabilirsiniz ama bunu nakledecek kanalların, bilgi otobanlarınız da olacak. Bu da yetmez. Bu bilgiyi kullanacak eğitilmiş, bilgisayar okur yazarı olmuş insanlara ihtiyaç var. Genellikle bilgi toplumlarında klasik toplumlardan farklı bir alfabe okur yazarlığı söz konusu burada. Eskiden klasik alfabede büyükler küçükleri eğitirdi. Bilgi çağında tersine döndü. Küçükler büyükleri eğitiyor. Genç nüfus bilgi toplumu olma yönünde ülkelerin itici gücü haline geldi."