"ECOTA çerçevesinde gümrükleri indirececeğiz"

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Davudi, Devlet Bakanı Tüzmen ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Pervez Davudi, ECOTA anlaşması çerçevesinde gümrükleri en kısa zamanda indireceklerini söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Tahran'da Cumhurbaşkanlığı Sarayında dün gerçekleştirdiği İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Davudi ile görüşmesi hakkında basın mensuplarına bilgi verirken, görüşmenin son derece olumlu geçtiğini söyledi.

Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, Davudi görüşmede ECOTA tercihli ticaret anlaşmasının (gümrüklerin indirilmesi) parlamentolardan geçtiğini hatırlatarak, "Ben bizzat takip edeceğim. Gümrüklerin indirilmesi kararını en kısa zamanda uygulamaya koyacağız" dedi.

İslam ülkeleri arasında tercihli ticaret sistemi kurulmasını da desteklediklerini belirten Davudi, bu konuda Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini bildirdi.

Devlet Bakanı Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, iki ülke arasındaki ticarette yerel para kullanımı konusuna da değinen Davudi, "milli para birimleriyle ticaret için hazırız. İlgili kurumlara talimat verdik. Türkiye hazırsa başlayabiliriz. Bunun iki ülke arasındaki ticareti hızlı bir şekilde artıracağına inanıyoruz. Bu konuda sorun yok, zaten belli ölçülerde yapılıyor. Türkiye ne zaman 'hazırız' derse başlarız" diye konuştu.

Bakan Tüzmen'in Güney Pars petrol sahasının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından işletilmesiyle ilgili çalışmalarının hızlandırılmasını istemesi üzerine de Davudi, bu projeyi hızlandıracaklarını söyledi.

Gübretaş'ın aldığı ve işlettiği Razi gübre fabrikasından ihracat konusundaki sorununa da değinen Davudi, konuyla ilgili tasarıyı parlamentoya verdiklerini ve ihracat iznini vereceklerini kaydetti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, görüşmede İran'la ileride serbest ticaret anlaşması yapılabileceğini dile getirdiğini belirterek, şunları söylediğini kaydetti:

"Tercihli ticaret anlaşması bir an önce yürürlüğe koyalım ve gümrükleri aşağı çekelim, bu her iki ülkenin yararına sonuçlar verecektir. İlerde iki ülke arasında daha geniş bir serbest ticaret anlaşması yapılmasının altyapısını hazırlayacaktır."