"En büyük tatlı su gölü"nden iyi haber

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
KONYA - Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde, son dönemdeki yağışlarla birlikte, su seviyesinin geçen yıla oranla 80 santimetre yükseldiği ve doluluk oranının yüzde 87'ye ulaştığı bildirildi.
 
b1-006.jpg
 
Alınan önlemler ve artan yağışlarla göl sularının istenen seviyelere ulaşması yüzleri güldürdü.
Su seviyesinin yükselmesi, göl tabanına ulaşabilecek güneş ışığına bağlı aşırı otlanma ve kirliliğin oluşmaması nedeniyle balıkçıları da sevindirdi.
 
[PAGE]
 
Su miktarının yükselmesiyle artan dalgalanma, tabandaki çamurun kıyıya atılmasını sağlayarak gölü temizledi. Beyşehir Gölü, yavaş yavaş 25 yıl öncesindeki bereketli ve ihtişamlı günlerine dönmeye başladı.
 
b2-006.jpg
 
[PAGE]
 
Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü'ndeki su potansiyelini günlük olarak takip ettiklerini söyledi.
Göldeki su miktarının bugün itibariyle 4 milyar 710 milyon metreküpe yükseldiğini açıklayan Uzun, ''Beyşehir Gölü bugün itibariyle yüzde 87 doluluk seviyesine ulaşmış durumda'' dedi.
 
b5-001.jpg
Uzun, göldeki su belli bir seviyeye ulaştığı için tarihi Beyşehir Köprüsü'nün kapaklarının açıldığını ifade etti.
 
[PAGE]
 
Göl suyu 585 milyon metreküp arttı
Geçen yıla oranla daha az kar yağmasına rağmen, yağmurların göl sularının yükselmesinde etkili olduğuna işaret eden Uzun, ''Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesi, geçen yıl bugüne göre yaklaşık 80 santim daha yüksekte. Geçen yıl 1123,70 metre kot olan göl su seviyesi, bugün 1124,50 metre kota ulaşmış durumda. Geçen yıl hacim olarak 4 milyar 125 milyon metreküp suyumuz varken, şu an 4 milyar 710 milyon metreküp su var. Yani yaklaşık 585 milyon metreküp daha suyumuz artmış durumda'' diye konuştu.
 
b4-002.jpg
Uzun, oluşabilecek taşkınlara karşı önlem aldıklarını belirterek, su yönetimi planı çerçevesinde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
 
[PAGE]
 
bg3-001.jpg
Göl sularını kontrol altında tuttuklarının altını çizen Uzun, şunları kaydetti:
''Bir gram suyumuzun boşa gitmemesi konusunda su yönetimi planı oluşturmuş durumdayız. Bu plan dahilinde Bölge Müdürlüğümüz göldeki su oranını anlık olarak takip ediyor. Kapakları açarak Apa Barajı'na intikal ettirdiğimiz suyumuzu da herhangi bir şekilde boşa gitmemesi için zaman zaman yer altı suyunu takviye edecek şekilde uygun sahalara aktarıyoruz. Önümüzdeki haftalarda sulama mevsimi de başlayacaktır. İlk su alacak olanlara da suyunu vereceğiz. Dolayısıyla Beyşehir Gölü'nde işletme planına, taşkın yönetim planına göre şu anda herhangi bir tehlike söz konusu değil. Su tahliyesini, gelen suyun yükselme durumunu sürekli takip etmekteyiz. Şu günlerde günde 1 santim seviyesinde yükselme söz konusu olmaktadır. Bunu takip ederek yönetim planımızı uyguluyoruz.''