"Enerjide güvenilir arz sorunu var"

Sabancı CEO'su Dördüncü, ekonominin, verimlilik tabanlı ekonomiden inovasyon tabanlı ekonomiye geçiş yolunda "iki arada bir derede" bulunduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, Türkiye'nin yüzde 6 küçüldüğü bir ortamda enerji ihtiyacının yüzde 3,5-4 azaldığını belirterek, "Demek ki, Türkiye'nin küçüldüğü anlamda enerji ihtiyacı küçülmüyor. Türkiye'nin en büyük sorunu, fiyattan önce arzın istikrarlı bir şekilde, güvenilir bir şekilde karşılanmasıdır" dedi.

Dördüncü, TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından düzenlenen 5. Rekabet Kongresi kapsamındaki "Küresel Krizden Rekabet Gücü ile Çıkış" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin, GYMH bazında bakıldığında verimlilik tabanlı ekonomiden inovasyon tabanlı ekonomiye geçiş yolunda "iki arada bir derede" bulunduğunu söyledi.

Verimliliğin çok önemli olduğuna ve artırılması gerektiğine inandığını ifade eden Dördüncü, "Rekabet gücünü artırma deyince, eskiden beri ilk akla gelen şey; 'maliyetleri düşürmek, kaliteyi artırmak, ucuz bir malı çok kaliteli bir şekilde üretirsem nasıl olsa satarım' felsefesi idi. Artık 'bu maliyetleri düşürürüm, kaliteyi artırırım, bu şekilde rekabetçi olabilirim' düşüncesini şirketlerimiz, yöneticilerimiz bir kenara bırakmalı. Bunu söylerken maliyetleri düşürmenin, kaliteyi yükseltmenin az önemli veya önemsiz olduğunu söylemek istemiyorum. Elbette çok önemli, fakat sadece bunlarla rekabetçi olunamıyor" şeklinde konuştu.

Dördüncü, fiyat üzerinden rekabetçi olabilmenin uzun dönemde çok mümkün olmadığını vurgulayarak, bu konuda eskisinden daha fazla tüketiciye yakın olmak, eskisinden daha fazla pazarda olmak, pazardaki eğilimleri algılamak, zaman zaman pazarı yönlendirmek gerektiğine işaret etti.

Bunun için süreçleri baştan aşağı değiştirmek ve bütün kontrol sistemlerini, pazara yakın olan yönetim anlayışını geliştirmek gerektiğine değinen Dördüncü, "Bunu çalışanlarla yapacağız. Şirketlerin en kıymetli asetlerinin çalışanlarımız olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Onların eğitimlerine çok büyük önem veriyor olmamız gerekiyor" dedi.

Dördüncü, inovasyon tabanlı ekonomiye geçişte şirketlerin, çalışan profilinde inovasyona açık, hatalara belirli ölçülerde tolerans gösterebilen yönetim anlayışına sahip olması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin enerji ihtiyacı

Ahmet Dördüncü, her yıl yüzde 6 civarında büyüyen bir Türkiye'de ortaya çıkacak enerji ihtiyacının, yapılan hesaplara göre her yıl yüzde 7-8 oranında bulunduğunu kaydederek, şöyle dedi:

"Türkiye, yüzde 5-6 büyürken, Türkiye'deki enerji ihtiyacı yüzde 7-8 oranında artacak. Dolayısıyla Türkiye'de her şeyden önce güvenilir bir arz sorunu vardır, şu anda içinde bulunduğumuz kriz dönemini bir kenara bırakırsak. Türkiye'nin yüzde 6 küçüldüğü bir ortamda enerji ihtiyacı sadece yüzde 3,5-4 azaldı. Demek ki, Türkiye'nin küçüldüğü anlamda enerji ihtiyacı küçülmüyor. Türkiye'nin en büyük sorunu, fiyattan önce arzın istikrarlı bir şekilde, güvenilir bir şekilde karşılanmasıdır. Aksi takdirde bütün yapılacak fabrikalar, bütün tesislerin çalışacak herhangi bir imkanı olamaz."

Enerji piyasasının liberalleşmesine değinen Dördüncü, "Gelinen noktada eğer Türkiye, özellikle enerji sektöründe liberal bir yapıya sahip olacak olursa, biz inanıyoruz ki gerçek maliyetlere dayanan, arz ve talebin fiyatları belirlediği, ikili anlaşmaların esas tutulduğu bir sektör olacaktır ve orada da ekonominin, pazarın mekanizmaları çalışmaya başlayacaktır" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin üstün olduğu alanlarının bulunması gerek"

Akkök Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Berkman, rekabet gücünün iyileştirilmesinde şirketlerin bireysel olarak iyileşmelerinin, tek başına yeterli olmadığına işaret ederek, bu alanda bütün faktörlerde iyileşmeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

Kamuda ve özel sektörde iyi yönetişime ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Berkman, rekabet gücünün artırılmasının, kamu özel işbirliği ile kümelenme modeline geçilerek ve rekabetçi olacak sektörlere odaklanarak yapılacağını bildirdi. Berkman, Türkiye'nin üstün olduğu alanların bulunup ortaya çıkartılması gerektiğine işaret etti. 

Berkman, ayrıca grubun tekstil sektöründeki yeni yapılanmasını, kimya sektörüne entegre etmeyi düşündüklerini de ifade etti.

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, geçen yıl 800 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, özellikle enerji konusunda dünyada "ciddi" rekabetçi yapıda bulunduklarını söyledi.

Bazı Türk şirketlerinin yenilik, verimli işgücü ve süreç yönetimi açısından ileri bir seviyede olduğunu kaydeden Uğur, "Bazı firmaların ise yüksek rakamlı ihracat yapmasına karşın verimlilik açısından ve rekabetçilik konusunda eksikleri bulunuyor. Bunların gelecekte diğerleri kadar iddialı olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Uğur, krizde müşteriye yönelik daha farklı şeyler yapmanın önemine değinirken, şirketlerde, müşteride fark yaratmak için "esnek düşebilen personel" sayısını artırmak gerektiğini belirtti.