"Erkek için de en güçlü kariyer babalıktır"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Analık bir kadın için en güçlü kariyer, bir erkek için de en güçlü kariyer babalık. Bakanlık da vekillik de hikaye, iyi bir babaysam en büyük kariyer bu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, parti teşkilatıyla buluşmak üzere geldiği Edirne'de, DSİ toplantı salonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "Cumhurbaşkanımız 4 eski bakanın Yüce Divan'a gitmemesi, burada hala paralel yapının devam ettiği yönünde söylemi oldu bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu Bakan Müezzinoğlu, şöyle yanıtladı:

"Geçen yıl ocak ayında Trakya Birlik'in mali kongresinde, gündemin sıcak olduğu atmosferde, şu örneği vermiştim;, 'Benim ağzımda 32 diş var, bir-ikisi çürümüş olabilir ama diş hekiminin görevi dolgu yapmaktır, dolguyla olmuyorsa gerekirse çekmektir' demiştim. Ama bu operasyon öyle bir operasyon değil, bu diş hekiminin yaptığı dişle uğraşmak değil, beynimi tahrip etmek ve kalbimi durdurmak bunun partiyle, şahsımla alakası yok. Bu direk milli iradeye yapılan darbelerin başka bir formatı. Yani 60 darbesinde de rahmetli Menderes'le ilgili ne hikayeler düzüldü. Orada da yine hakimler, savcılar vardı. AK Parti olarak milletin ödediği bedelleri gördük, milletle beraber yaşadık. Kendi dönemimizde de 2007 seçimlerinde, yüzde 47 oy aldığımız bir dönemde bir kişinin savcının dava açmasının, 11 hakimin de davayı görmesiyle AK Parti 1 oyla kapatılmaktan kurtuldu."

"Bir oy kapatmaktan yana kullansaydı bugün milli irade ne olacaktı? Demokrasi ne olacaktı?" diye soran Müezzinoğlu, "Kapatılmaktan kurtulduk ama 'laikliğe karşı odak' hükmünü yedik. Bu nedenle para cezası almış bir partiyiz, işte Yüce Divan burası. 411 milletvekilinin başörtüsüyle ilgili çıkardığı kararı CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürdü ve başörtüsü üniversitelerde takılamaz hükmünü veren bu mahkemedir. Şimdi bizim AK Parti olarak bir şeyimiz var, biz milletimizin yüce vicdanındaki yerini görüyoruz. Seçimlerde bunu gördük. Şu anda bize düşen ağzımızda çürük diş varsa yine bu dişi de biz temizleyeceğiz."

"Annelik kariyeri"

"Annelerin kariyer yapması konusunda sözlerinize özellikle Elif Şafak gibi kişiler karşı çıktı, yanlış anlama mı var acaba?" sorusunu Bakan Müezzinoğlu, "Cenab-ı Hak milyarlarca beyin vermiş, milyarlarca düşünce tarzı vermiş. Dolayısıyla 'Elif Şafak'la ben aynı düşüneceğim' diye bir şey yok. Farklı düşünebiliriz, zaten zenginlik buradadır. Ama ortak noktaya geleceğiz. Analığın üzerinde güçlü bir kariyer görmüyorum, analık bir kadın için en güçlü kariyer, bir erkek için de en güçlü kariyer babalık. Bakanlık da vekillik de hikaye, iyi bir babaysam en büyük kariyer bu" diye yanıtladı.

"Kan ürünlerinden ilaç üretilecek" 

Sağlık Bakanlığının 2015 yılı hedeflerini anlatan Müezzinoğlu, Hükümet ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da destekleriyle Bakanlığının 2015'te vizyon projelerini hayata geçirmeye başlayacağını, bu projelerin ilkinin, kan ürünlerinden ilaç üretmeyi tanımlayan Plazma Fraksinasyon Projesi olduğunu belirtti.

Projenin sonuçlandığında Türkiye'nin kan ürünlerinden ilaç üretimi gerçekleştireceğini anlatan Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Plazma fraksinasyon ihalesine çıkıyoruz. Yani Kızılay'ın topladığı tüm kan ürünlerinde ayrıştırma sistemiyle ilaç üretimini Türkiye'ye kazandıracağız, çünkü bu ilaçlara her yıl 500 milyon lira ödüyoruz. Firmaya diyoruz ki 'bu ilaçları 7 yıl boyunca senden alacağız ama üç yıl sonra bu ilacın üretimi Türkiye'de olmaya başlayacak. 4. yıldan itibaren Türkiye'de ürettiğin ürünleri alcağız' diyeceğiz. Burdan sonra ne kazanacağız, bu ilaçların üretim merkezi Türkiye'ye gelmiş olacak, bu ülkeden çöpe attığımız kan ürünlerinin diğer kısımları 500 milyon lira, ödediğimiz paranın ürüne dönmesini, ülkede kalması sağlanacak. İhalesine başladık."

Milli aşı çalışmaları

Türkiye'nin milli aşısını da üretmek için çalışmaların sürdüğünün vurgulayan Müezzinoğlu, "Aşının da dün kararını verdik, Türkiye milli aşısını yine aynı sistemle üretecek. Her yıl 300 milyonluk aşı alıyoruz, aynı sistemle 'bana 7 yıl süreyle aşıyı senden alma garantisini veriyorum. Ama üçüncü yıldan itibaren aşıyı ülkemde üreten ve yarın da yeni aşıları icat eden bir kurum olman lazım' şartını getireceğiz" dedi.

Kanser tedavisi için önemli adım

Kanser hastalarının gen haritaları çıkarılarak tedavilerinin bu haritaya göre yapılması projesinin de yürütüleceğinin altını çizen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Üçüncü projemiz. 'Onkogen' dediğimiz kanser tedavisinde kişiye özgü tedavi... İngiltere başladı, biz bir iki nedenle geç kaldık. Harward'la ortak, onkogen kanserin kişiye özel tedavisi, yani gen haritası çıkarılarak o haritanın çıkan muhatap ilacıyla tedavi sürdürülecek. Şimdi biz kanser hastalarında 3-4 etkin ilaç kullanıyoruz, halbuki orada etkin olan bir ilaç. Hangisinin etkin olduğunu bilemediğimiz için diğerlerini de kullanıyoruz. Gen haritasına göre etkin olan birini kullanacağız. Türkiye önümüzdeki döneminde kanser tipine özgü ilacın üretimini yapacak."

TürkKök Projesi

Sağlık Bakanlığı'nın diğer önemli projesinin de TürkKök Projesi olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şu an kemik iliği bağışlayan 20 bin olan donör sayısını yıl sonuna kadar 100 bine çıkaracaklarını bildirdi. Bakan Müezzinoğlu, "Biz Türkiye'de sağlığı tüketen güçlü bir ülkeyiz, şimdi tükettiğini üreten ve pazarlayan da bir ülke olmayı istiyoruz" dedi.

"Yabancı uyruklu doktorlar kamuda çalışabilecek"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Diploması ve uzmanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylanmış yabancı uyrukluları kamuda çalıştırabileceğiz. Sağlık turizmi ve şehir hastaneleri açısından bizim için önemlidir" dedi.

Müezzinoğlu, AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı'nca bir otelde düzenlenen toplantıda, gazetecilerin, Türkiye'de çalışan yabancı doktor sayısını sorması üzerine, yaklaşık 500 yabancı doktorun Türkiye'de çalıştığını söyledi.

Yabancı doktorların kamuda değil özel sektörde çalıştığını ifade eden Müezzinoğlu, "Yabancı istihdamı ile ilgili kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde. Ocak ayında genel kurula gelir ve onaylanırsa, diploması ve uzmanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylanmış yabancı uyrukluları kamuda çalıştırabileceğiz. Sağlık turizmi ve şehir hastaneleri açısından bizim için önemlidir" diye konuştu.

Ambulans helikopterler gece de hasta taşıyabilecek

Türkiye'de sağlık açısından yaşanan gelişmelerin dünyaya örnek olduğunu belirten Müezzinoğlu, şunları söyledi: 

"Sağlıktaki teknolojileri dünyanın hangi noktasında ne varsa bunları bu ülkeye ve bu ülke insanına kazandırıyoruz, kazandırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Özellikle gece uçuşlu ambulans helikopterlerimizi devreye sokacağız. Gün doğumundan gün batımına kadar olan süreçte hasta doğru adrese acil şekilde taşınabiliyordu ama hava karardıktan sonra kara ambulanslarıyla en yakın hastaneye götürülüyordu. Hasta için ihtiyaç olan ileri bir merkez ise sabahı bekliyorduk. Şimdi artık en doğru adrese gece de götüreceğiz inşallah. Bu 2015'te vatandaşımıza dokunan, onları bire bir ilgilendiren konudur."

Bu konularda ilginizi çekebilir