"Ermenistan görüşmelerinde mesafe katettik"

Dışişleri bakanı Babacan, Ermenistan ile özellikle bakanlar arasında gittikçe artan sayıda görüşmeler olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan ile görüşmelerde ileriye doğru mesafe katettiklerini söyleyerek, "Umuyorum ki makul bir sürede hem Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri hem de Türkiye-Ermenistan görüşmeleri bir sonuca bağlanır" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Babacan, Tacikistan ve Kırgızistan'ı kapsayan turu öncesinde Esenboğa havaalanında basın toplantısı düzenledi. Babacan, Ermenistan ile devam eden sürece ilişkin soru üzerine, Ermenistan ile bir yılı aşkın süredir devam eden yoğun bir diplomasi trafiği bulunduğunu söyleyerek, özellikle bakanlar arasında gittikçe artan sayıda görüşmeler olduğunu hatırlattı.

Kafkaslarda istikrar, barış, refah ve güvenlik ortamının sağlanmasını çok önemsediklerini söyleyen Babacan, bunun pek çok unsuru bulunduğunu, bu çerçevede Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yanı sıra Gürcistan ve Abhazya'daki gelişmeler, Gürcistan-Rusya ilişkileri ve Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. Babacan, Ermeni ve Azeri liderlerinin Moskova buluşmasının önemine de dikkati çekti.

Bakan Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile görüşmelerinin olumlu seyrettiğini söyleyerek, önümüzdeki hafta Helsinki'de düzenlenecek olan AGİT toplantısında Kafkaslarla ilgili olarak, bakanların bir araya gelebileceği bir ortamın oluşabileceğini kaydetti.

"Çözüm için konuların hepsi masaya yatırıldı"

"Ermenistan-Azerbaycan görüşme sürecinin ilerlemesi kuşkusuz Türkiye-Ermenistan sürecine de olumlu katkılar sağlayacaktır" diyen Babacan, Ermenistan ile ilgili ikili sorunların çözümü için konuların hepsinin masaya yatırıldığını bildirdi. Babacan, görüşmelerin olumlu seyrettiğini yineleyerek, "Her bir görüşmede ileriye doğru mesafe katediyoruz. Umuyorum ki makul bir sürede hem Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri hem de Türkiye-Ermenistan görüşmeleri bir sonuca bağlanır" dedi.

Babacan, amaçlarının bölgedeki ülkeler arasındaki ilişkilerin tam olarak normalleşmesi olduğunu belirterek, ayrıca bütün bölgeyi kuşatan Kafkasya İstikrar Platformu çalışmalarının da sürdüğünü, bununla da ilgili gerek telefonla gerekse başka yollarla yoğun bir diplomasi trafiği bulunduğunu bildirdi.

Helsinki'deki görüşmelerin neler olacağının sorulmasına karşılık Babacan, şu anda planlanmış kesin görüşmelerin söz konusu olmadığını, ancak bugün ve gelecek haftaki gelişmelere göre bu görüşmelerin kesinleşeceğini belirtti. Görüşmelerin ikili ya da başka formatta olabileceğini söyleyen Babacan, bunun artık bir süreç olduğunu ve trafiğin yoğunlaşacağını kaydetti.

Görüşmelerin sadece bakanlar arasında olmadığına işaret eden Babacan, önemli olanın sonuç almak olduğunu, bu çalışmalarda her ülkenin kendi iç kamuoyu ile ilgili hassasiyetlerinin de olabileceğini bildirdi.

Babacan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ilişkin bir başka soru üzerine ise "Şu anda biz olumsuz senaryoları bu görüşmelerde hiç gündeme dahi getirmiyoruz. Hep olumlu bir perspektifle çabalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine de olumlu yansıyacağını belirten Babacan, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın da Türkiye-Ermenistan ilişkilerine olumlu yansıyacağını kaydetti. Bakan Babacan, olumlu perspektifle düşünüldüğünde her iki hatta ve müzakere sürecinde işlerin hep ileri doğru gitmesini, bir gerileme olmamasını arzu ettiklerini söyledi ve "Şu ana kadar da aldığımız sinyaller, bizim yaptığımız çalışmalar oldukça olumlu diyebilirim" diye konuştu.